Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Klausia

Zadanych pytań: 251

04.11.2013 21:00

Mąka chlebowa to jaka to dokładnie mąka? Chodzi o typ np.650?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

04.11.2013 21:19

mąka chlebowa to 750 lub 850 :) ja często używam pszennej 650 i żytniej 720, bo jest łatwo dostępna i dość tania

borgia

Zadanych pytań: 89

05.11.2013 09:04

O mąkę chlebową dobrze zapytać w młynie - to mąka z podniesioną zawartością glutenu i nie jest bielona. Stąd takie aksamitne dziurki w chlebie ;). Znaczy nie dlatego, że ciemniejsza, ale z glutenem. Niestety zlikwidowali mi młyn kilka lat temu i od tej pory kupić nie mogę. Świetna mąka do pieczywa.

mysza75

Zadanych pytań: 96

04.11.2013 21:37

mąka chlebowa to powyżej 650 :-)

Odpowiedzi (12)

Mniam

Zadanych pytań: 87

04.11.2013 21:05

Używam takiej mąki do pieczenia chleba, ale przede wszystkim patrzę ile białka zawiera. Najlepiej jak 11/100g i ten typ tak ma :)

SmacznaPyza

Zadanych pytań: 1620

04.11.2013 21:18

chlebowa to typ 750 - zawartość popiołu od 0,70% do 0,78%, ale też często używam 650 bo chlebowej w zwykłych sklepach raczej nie ma, przynajmniej u mnie

lena57

Zadanych pytań: 10

04.11.2013 21:18

każda pszenna lub żytnia

anemon

Zadanych pytań: 163

04.11.2013 21:27

Bez problemu dostaniesz mąkę typ 650, jest tania i dostępna, a w gotowym chlebie nie wyczujesz różnicy. Mąki typu 750 nie widziałam w tradycyjnym sklepie, jedynie przez internet i drogo.

Renata9

Zadanych pytań: 329

04.11.2013 21:31

myślę, że do pieczenia chleba, chociaż ja piekę chleb z mąki krupczatki + do tego mąka graham, orkiszowa, a ostatnio nawet owsiana

Karolcia12

Zadanych pytań: 585

04.11.2013 21:31

mąka chlebowa to 750 lub 850, ja używam tej pierwszej

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

04.11.2013 22:08

Mąka chlebowa to 750

Kasia36

Zadanych pytań: 463

04.11.2013 22:34

typ 650 mąka pszenna używana do wypieku pieczywa wyborowego, typ 850 mąka pszenna używana do wypieku pieczywa pszennego zwykłego, typ 1400 mąka sitkowa stosowana wyłącznie do wypieku pieczywa, typ 1850 graham mąka - pieczywo graham, typ 2000 mąka razowa, mąka całoziarnista, gruba, ciemna używana do wypieku chleba razowego

Niki22

Zadanych pytań: 46

05.11.2013 00:16

Im wyższy typ mąki tym mąka mniej oczyszczona a co za tym idzie zdrowsza bo zawiera więcaj błonnika a typ 650 to tak zwana mąka tortowa do wypieków słodkości zwłaszcza :))

mamusia1

Zadanych pytań: 1016

05.11.2013 08:31

mąka chlebowa ma wyższy symbol = 750

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak