Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Kulinarna Ja

Zadanych pytań: 15

28.08.2014 11:20

Mam nadmiar cukinii na ogródku. Leczo, placuszki już się przejadły. Leczo i sałatki na zimę do słoików zrobione. A jej nadal dużo. Może macie jakieś inne pomysły na jej wykorzystanie? Z góry wielkie dzięki!

Najlepsze odpowiedzi (3)

monikalangier

Zadanych pytań: 0

29.08.2014 11:55

zupa krem z cukinii z pomidorami, mniam! :)

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

28.08.2014 15:40

Dodaj do sałatki/surówki, część można zamrozić (pokrojoną na kawałki), zupka krem jest pyszna

Habibi

Zadanych pytań: 690

28.08.2014 12:37

Dla mnie najlepsza faszerowana, podobnie jak papryka :) Ale robię z niej też sałatki do słoików, marynuję jak ogórki, również kiszę utartą podobnie jak ogórki :) Robię z jej sporym udziałem pasztet wegetariański, piekę ciasto czekoladowe i muffinki, przygotowuję ketchup i inne sosy... możliwości jest mnóstwo - co nam podpowie wyobraźnia ;)

Odpowiedzi (36)

mysliwy

Zadanych pytań: 0

28.08.2014 11:21

ja bardzo lubię jak żona robi faszerowaną cukinię

gosia1988

Zadanych pytań: 526

28.08.2014 11:30

można zrobić bigos z cukinią lub zapiekaną cukinię z dodatkami

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

28.08.2014 11:33

można zamrozić pokrojoną na kawałki np. w zimie przyda się do lecza lub startą w pojemniczkach będzie na placuszki

czekoladka_m

Zadanych pytań: 380

28.08.2014 11:42

ja też polecam faszerowaną cukinie albo bigos z cukinii, jest pycha!!

Helena63

Zadanych pytań: 14

28.08.2014 11:54

Smaczna jest cukinia faszerowana.Lubię też zupę z dodatkiem cukinii.Trzeba taką zupę dobrze przyprawić, bo inaczej jest bezsmakowa.Ja robię z podsmażoną cebulką, marchewkami i ziemniakami.Dodaję też zieleninę.Gdy warzywa są miękkie, zupę wyłączam i miksuję.Podaję z grzankami, czasami ze śmietanką (słodką) lub topionym serkiem ziołowym (dodaję go do garnka aby dokładnie się wymieszał).Polecam!!

Czyki

Zadanych pytań: 72

28.08.2014 12:36

Pyszne placuszki, tak mi się zamarzyły :):)

borgia

Zadanych pytań: 89

28.08.2014 12:44

Odpowiedź 6. Skoro masz cukinię w ogródku to polecam Ci zebrać malutkie kurżetki - takie ok. 10-12 cm długości - i zakonserwować jak ogórki. Są pyszne. Poza tym polecam zupę krem. W zależności czym doprawisz, będziesz miała inny smak. Możesz zrobić z curry: http://swiat-od-kuchni.blog.onet.pl/2008/08/13/krem-z-kurzetek-z-curry/, możesz też doprawić chili, albo zrobić tak jak Rober Sowa w wersji słodkiej: http://www.sowarobert.pl/Zupa-krem-z-cukinii-z-biala-czekolada,p,36.html - robiłam kilka razy (dając co prawda mniej znacznie czekolady) i bardzo nam smakuje. Można się nią chwalić :).

aginaa

Zadanych pytań: 700

28.08.2014 12:45

faszerowane cukinie i pieczone w piekarniku, pycha...

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

28.08.2014 13:22

z cukini jest pyszne z różnymi smakowo galaretkami........ są trzy wersje . http://babiedolygdynia.blogspot.com/2012/09/truskawkacukiniowa-galaretka-ziutulki.html

Margo1

Zadanych pytań: 2141

28.08.2014 13:22

Ja bym zrobiła Lazanię z cukini i mięsa mielonego ,potrawkaz cukini, boczku i cebuli

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak