Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

13.01.2015 08:47

Mam pytanie do osób doświadczonych w samodzielnym przygotowaniu sushi: Chciała przygotować sushi w domu i nie wiem ile dokładnie dodaje się octu ryżowego do ryżu i jaki ten ocet ma być- tzn jaki kolor, ten bezbarwny czy może ciemniejsze? I drugie pytanie- "farsz" kładzie się na suche nori czy trzeba je wcześniej jakoś zwilżyć? pozdrawiam

Najlepsze odpowiedzi (3)

pacpaw

Zadanych pytań: 266

13.01.2015 23:07

Z octu, cukru i soli robisz zalewe. Ilości sa rozne w zaleznosci od tego jaki chcesz smak uzyskac. Czy bardziej kwasny czy moze slodszy. Nori czli glonow nie moczysz. Sam ryz bedzie wystarczajaco wilgotny a raczej kleisty. Z gotowanie ryzu tez musisz wyczuc jak to sie odbywa na twojej kuchence i w twoim garnku. Ja robie z reguly tak, ze wsypuje wyplukany kilkukrotnie ryz. Zalewam dwa razy taka iloscia wody. Stawiam na duzy ogien i gdy sie zagotuje zmniejszam i gotuje 20-30 min. Nastepnie wylaczam i czekam, az ryz wchlonie wode. Oczywiscie wszystko pod przykryciem. Poszukaj w mojej ksiedze przepisow na sushi. Wpisz w wyszukiwarke sushi pacpaw :) Swego czasu czesto to jedlismy w domu.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

14.01.2015 13:48

pacpaw- dziękuję za podpowiedzi :) W weekend będę próbowała swoich sił :D

Ali

Zadanych pytań: 0

13.01.2015 11:04

Kup ryż do sushi, na nim jest dokładnie napisane jak go przygotować. Ocet bezbarwny, nori suche. Po zawinięciu zwilżasz brzeg żeby się skleiło.

Odpowiedzi (5)

dodi

Zadanych pytań: 256

13.01.2015 11:23

nie pomogę nigdy nie robiłam i nawet nie jadłam

Pyszota

Zadanych pytań: 85

13.01.2015 12:53

ja dodaję 1 łyżke octu na 100 g

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

13.01.2015 13:25

Dzięki za odp, ryż już mam, ale nie sprawdzałam jeszcze etykietki :)

pacpaw

Zadanych pytań: 266

13.01.2015 23:13

a i glony kładź matową stroną do góry :o)

DeRex.al

Zadanych pytań: 0

07.09.2016 22:44

Dodi, więc w jakim celu zabierasz głos w temacie?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak