Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Anna133

Zadanych pytań: 143

26.10.2014 11:51

Mam pytanie do osób które pieką torty bezowe, czy po przełożeniu śmietaną, należy odczekać z krojeniem by to od wilgło i się nie kruszyło, czy nie jest to istotne ? Zawsze piekę tylko ciasteczka, kiedy na chwilę postoją z masą, łatwiej się je widelcem kroi, czy tak jest też w tortach ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

26.10.2014 12:42

Tort bezowy najlepiej kroić ostrym wilgotnym długim nożem.

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

26.10.2014 12:41

Wiadomo, że jak namoknie, to nie będzie się kruszył, ale z drugiej strony nie będzie taki chrupiący. Musisz sama wybrać co wolisz :)

romanrafal

Zadanych pytań: 1338

26.10.2014 17:58

też byłem ciekaw waszych podpowiedzi,dziękuję

Odpowiedzi (10)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

26.10.2014 12:22

Kiedyś robiłam tort bezowy z bitą śmietaną i wtedy odstawiałam go na ok 30 min. Ale jeśli ten tort zostawisz na dłużej to może podejść wodą, zrobi się mokry i będzie się rozpadał. Teraz tort bezowy przekładam masą z kremówki i mascarpone - nawet jeśli tort zostanie do następnego dnia zrobi się jedynie wilgotny ale nie mokry i nie rozpadnie się.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

26.10.2014 12:22

Torcik bezowy który piekłam po upieczeniu zostawiam na kratce do ostygnięcia a potem kroję. Nie kruszy mi się .

Mniam

Zadanych pytań: 87

26.10.2014 15:03

Zależy jeszcze jakie zrobiłaś (lubisz) bezy. Jeżeli są miękki w środku to w zasadzie można je kroić po przełożeniu. Ja swoje zazwyczaj wysuszam do końca i wtedy po przełożeniu ląduje w lodówce. Tak, jak piszesz, kroją się bez problemu i są mięciutkie. Chrupiąca jest tylko ta część bezy, co wystaje na zewnątrz. Cały środek jest miękki, bo beza łapie wilgoć od kremu. Kroję nożem z piłką.

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

26.10.2014 18:04

bardzo lubię torty bezowe i zawsze najlepiej jeść je na świeżo tego samego dnia-kroić należy nożem zamoczonym w gorącej wodzie ,nie pokruszy się

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

26.10.2014 18:14

W tortach bezowych nie ma doświadczenia i też z uwagą przeczytałam Wasze rady - dzięki :)

BernadettaP

Zadanych pytań: 504

26.10.2014 22:30

Ja najbardziej lubię kruche torty bezowe, więc śmietanę i inne dodatki nakładam przed samym podaniem. Później beza mięknie i nie jest już taka apetyczna.

Anna133

Zadanych pytań: 143

27.10.2014 09:10

Dzięki za rady, wazne też jest jakość śmietany, bo 30% są mało sztywne, a 36% mi wodą nie oblatują, wolę suche bezy, musze kiedyś spróbować zrobić, bo bezy spody można upiec wcześniej i schować w pojemniku w suche miejsce, a tuż przed podaniem przełożyć, dobra rada z tymi nożami, na pewno się nimi posłużę.

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

27.10.2014 13:39

Ja zawsze przekładam z godzin ę wcześniej i trzymam w lodówce. Wolę, jak się trochę "odstanie"

Klausia

Zadanych pytań: 251

27.10.2014 13:42

Ja zwykle robię torty z przeznaczeniem dla dwóch osób dorosłych i dziecka więc taki tort jemy przez kilka dni. Nie przepadam za suchą bezą więc wolę lekko wilgotną.

Ania84

Zadanych pytań: 67

27.10.2014 21:57

super rady mi się też przydadzą :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak