Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Mama niejadka

Zadanych pytań: 16

21.10.2014 17:10

Mam pytanie może ktoś z was ma pomysł co zrobić z resztkami pigwy, z tym suchym miąższem po odciśnięciu soku. Mam go bardzo dużo i zanim wyrzucę może by dało się go jakoś wykorzystać :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

21.10.2014 17:36

Można połączyć z obierkami z jabłek (lub pokroić całe niewyrośnięte jabłka), dodać miodu i nastawić domowy ocet jabłkowy. Jeśli sok był wyciskany w sokowirówce i wytłoki są surowe, można je wrzucić do garnka, zalać wodą i pogotować, a odcedzony i odciśnięty z pozostałości płyn dosłodzić i zawekować jak kompot lub podać na bieżąco do picia - można go odparować, jeśli będzie tego sporo, dodać dużo cukru i zrobić syrop na zimę do herbatki :)

idealme

Zadanych pytań: 62

21.10.2014 18:42

ususz i bedziesz miala na zime do herbaty ;)

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

22.10.2014 10:48

Albo bym ususzyła, albo dodała do jabłek i zrobiła na zimę mus jabłkowy z pigwą.

Odpowiedzi (12)

Grażyna13

Zadanych pytań: 849

21.10.2014 17:34

Może zmiksować i zrobić placuszki ?

Katarzyna/kate1980

Zadanych pytań: 1979

21.10.2014 20:53

a może zasypać cukrem?

Renataj

Zadanych pytań: 1275

21.10.2014 21:08

Myślę, że Habibi dobrze radzi - ocet jabłkowy z nutką pigwy może być naprawdę smaczny.

erym

Zadanych pytań: 24

22.10.2014 00:08

a ja poszlabym w jakis kosmetyk, moze maseczka albo jakis balsam, moze cos sie uda znalezc na internecie...

marenka

Zadanych pytań: 179

22.10.2014 08:51

Ja bym zasuszyła, dobra jest herbata z pigwą :)

gosia56

Zadanych pytań: 466

22.10.2014 10:31

ja zawsze taki mus daję do słoików ale owoce są gotowane ;)

Janina

Zadanych pytań: 159

22.10.2014 11:12

Mylę, że dodatek do jabłek na ocet to dobry pomysł;)

halinah

Zadanych pytań: 1

22.10.2014 12:44

niestety nie mam pomysłu

Gracer

Zadanych pytań: 124

22.10.2014 13:51

Zblenduj i zamróź , będzie na zimę do herbatki :D

Stenka

Zadanych pytań: 467

22.10.2014 16:28

ja trzymam w słoju i dodaję do herbaty, albo zalewam woda i mam napój

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak