Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

07.09.2013 09:17

mam pytanie o zakwas do chleba- przyznam że ja robię zawsze taka ilość którą zużywam za jednym pieczeniem, a robię zakwas rzadko A tu widzę, że zakwas trzymacie po rok. Czy w tak długim czasie trzyma się go w lodówce i w razie potrzeby wyciąga i pobudza? Jak przechowujecie zakwas tak długo żeby się nie popsuł.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Łukasz15

Zadanych pytań: 638

07.09.2013 12:32

Ja swój trzymam w lodówce, dokarmiam zazwyczaj co tydzień

ZEWA

Zadanych pytań: 190

07.09.2013 09:38

Ja swój zakwas mam od stycznia. Przechowuję go w lodówce a dokarmiam raz na tydzień a czasami raz na dwa tygodnie. wszystko zależy od tego jak dużo piekę, zdarza się że dokarmiam dwa razy w tygodniu.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

07.09.2013 10:43

zakwas dokarmiam czyli dosypuje po 50g wody i mąki, gdy urośnie, odbieram potrzebną ilość do chleba. resztę zakwasu wkładam do lodówki. najrzadziej co tydzień wyciągam, ogrzewam do temp pokojowej i dokarmiam znów. zakwas nie powinien się zepsuć, niektórzy mają swój latami ;) ale trzeba o niego dbać.

Odpowiedzi (10)

Renata9

Zadanych pytań: 329

07.09.2013 09:19

co jakiś czas trzeba zakwas dokarmiać, owszem można go też zamrozić na dłuższy czas

pestka

Zadanych pytań: 424

07.09.2013 09:26

Zakwas w lodówce wytrzymuje 1-2 tygodnie bez karmienia. Im starszy, tym odporniejszy na dłuższą głodówkę.

malina

Zadanych pytań: 4

07.09.2013 09:55

sama nie piekę chleba w domu, i nie mam w tym zakresie doświadczenia

Margo1

Zadanych pytań: 2141

07.09.2013 10:02

Też nie piękę chcleba i nie robiłam zakwasu, a co to znaczy że "dokarmiam "?

Renata9

Zadanych pytań: 329

07.09.2013 10:18

dokarmić tzn. dodać odpowiednią porcję wody i mąki

Janina

Zadanych pytań: 159

07.09.2013 10:43

Nie trzymam zakwasu ,jeżeli to kupuję albo robię na bieżąco ;)

mysza75

Zadanych pytań: 96

07.09.2013 10:58

Trzymam w lodówce w słoiku tydzień i dokarmiam, pikę chleb i znowu

borgia

Zadanych pytań: 89

07.09.2013 11:26

Trzymam na wierzchu już bardzo długo. Bardzo często coś na nim piekę. W tej sytuacji dokarmiam codziennie po odrobinie. Jeśli wyjeżdżam, to wtedy chowam go do lodówki. Bez dokarmiania, bo "śpi". I siłą rzeczy pewnie dlatego też, że mnie nie ma ;). Wyjmuję, dokarmiam i odstawiam na kilka godzin, aby wrócił do normy. I mogę znów używać.

kasienka23

Zadanych pytań: 512

07.09.2013 13:27

ja tez trzymam w lodówce, nie mroziłam jeszcze dlatego nie wiem jak zachowa się po mrożeniu, piekę chleb średnio 2 razy w tyg. i dokarmiam go wtedy. Słyszałam że są zakwasy które mają już kilkadziesiąt lat :) mój ma na razie pół roku i nie zmienił się od tego czasu ;)

Habibi

Zadanych pytań: 690

07.09.2013 14:11

Moim zdaniem im zakwas starszy, tym bardziej jest w stanie unieść ciężkie ciasto np. żytnie... ale oczywiście trzeba go dokarmić przed użyciem, i to czasem intensywnie, aby go pobudzić do działania ;) Młody zakwas (taki jednorazowy) jest zwykle zbyt słaby i chleb wymaga dodatku drożdży dla pewności. Ja mam obecnie w lodówce zakwas, który nastawiłam dokładnie 1 stycznia 2013 :) ALe miewałam starsze...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak