Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

03.09.2013 22:01

Mam pytanie od osób które kiszą kapustę w słoikach (samą kapustę bez dodatków): Jak to robicie? Bo mam ochote spróbować zakisić i nie wiem jak ugryźć ten temat :).

Najlepsze odpowiedzi (3)

mysza75

Zadanych pytań: 96

03.09.2013 22:42

kapustę szatkuje, posypuję solą w misce, odstawiam na 3 godziny aż puści sok. Mieszam ją porządnie wcześniej. Układam do słoików i mocno ubijam. Odstawiam w temp pokojową aż się ukisi, potem do piwnicy

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

04.09.2013 00:24

Mam przepis na taką kapustę na swoim profilu gusia1000, więc zapraszam do skorzystania z niego.

pestka

Zadanych pytań: 424

04.09.2013 07:40

też tak robię jak fotowiderek, z tym że ja dodaję marchewkę

Odpowiedzi (8)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

03.09.2013 22:37

jeśli kiszę to nie od razu w słoikach tylko w dużym garnku ze stali nierdzewnej trzymam ją w ciepłym miejscu co drugi dzień przebijam aby miała dziurki i powietrze w ten sposób się szybciej ukisi i jak się ukisi to dopiero przekładam ją do słoików zakręcam i wynoszę w chłodne miejsce,a odnośnie dodatków to dodaję marchewkę,ziarenka kopru i sól

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

03.09.2013 22:44

Ja najpierw kiszę w dużym glinianym naczyniu, a gdy się ukisi, przekładam do słoików :)

misia53

Zadanych pytań: 339

04.09.2013 00:22

tak robić jak fotoviderek , poszatkować trzeba, w duzym garnku ugniatać posypując solą . ubijać najlepiej tłuczkiem aż pusci sok (to wazne) Następnie należy przycisnąć najlepiej dużym talerzem i coś ciężkiego postawić aby kapusta była pokryta sokiem. Pozostawić przykryty ściereczką garnek na 3 -4 dni w ciepłym miejscu. Po 2 dniach należy czymś ostrym albo trzonkiem jakimś cienkim przebijać kapustę do dna ,aby wyszły z niej tworzace się gazy . Razem z nimi wychodzi gorycz z kapusty .w zależności jaki jest stan ukiszenia , jeśli już jest odpowiednio kwaśna nakładamy do słoi , mocno ugniatamy aby również i w słoju był na wierzchu kwas, zakręcamy i już! nie ma prawa się popsuć .Kiedyś jak dzieci były małe kisiłam w beczce, ale była dobra....

Stenka

Zadanych pytań: 467

04.09.2013 08:52

najpierw jest lepiej przygotować w większym naczyniu, a po 2 dniach przemieszać, żeby odeszło powietrze z goryczką i dopiero nałozyć do słoików. Od razu nałożona do słoików będzie gorzka

Janina

Zadanych pytań: 159

04.09.2013 12:32

Ja szatkuję kapustę przesypuję solą, wyrabiam-mieszam rękami ugniatając aż powstanie sok, przekładam do naczynia , w którym ma kisnąć, przykrywam talerzem, obciążam słoikiem z wodą i kiśnie. Po paru dniach przekładam do słoików;

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

04.09.2013 13:53

Ten sposób z glinianym naczyniem znam ale niestety nie mam takiego stąd moje pytanie o kiszeine w słoikach.

misia53

Zadanych pytań: 339

04.09.2013 23:25

nie musisz mieć glinianego , możesz mieć i i zwykły emaliowany garnek byle nie obity, w słoikach kiszona tak jak pisała Teresa będzie gorzka kapusta.....

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

06.09.2013 22:17

Dziękuję za rady wykorzystm je i spróbuję zakisić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak