Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

MC_S

Zadanych pytań: 13

05.09.2014 18:22

Mam pytanko tyczące się maślaków. zrobiłem tak jak większość przepisów tutaj, czyli zagotować sparzyć itd. na początku wydawało się że zrobię z nich z 6 słoików litrowych a weszły do 2 tak po 3/4 słoika. zawsze w słoiku widziałem że grzybki raczej są luźno (pływają) a tu mam ubite grzyby. jeszcze ich nie zalałem tak więc poczekam godzinkę na odpowiedzi od Państwa. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

05.09.2014 21:16

Grzyby leśne zawierają dużo śluzu - a maślaki szczególnie ;) Ja też najpierw podgotowuję, potem odcedzam i przekładam do przygotowanej wcześniej gorącej zalewy. Grzybki w niej nabiorą tyle płynu, ile potrzebują do całkowitego spęcznienia, a potem już się nie sklejają :) Ale właśnie za tę śluzowatą konsystencję lubię marynowane grzyby :) A już te nieśluzowe mi tak nie smakują zamarynowane (pieczarki, rydze) - wolę je duszone lub w zupie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

06.09.2014 10:11

No to już wiem co robię nie tak. Dzięki:)

erym

Zadanych pytań: 24

06.09.2014 15:53

no wlasnie trzeba je obgotowac w zalewie octowej!

Odpowiedzi (9)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

05.09.2014 19:21

Maślaki mają to do siebie, że "się kleją". Właśnie dzisiaj otworzyłam ostatni słoiczek marynowanych maślaków z ubiegłego roku. Przygotowywałam je następująco: oczyściłam je,odgotowałam, odsączyłam, włożyłam do słoików /też mi wchodziło ich dość dużo/ i zalałam zalewą octową. Niestety po pasteryzacji grzyby zbiły się w słoiku "w jedną bryłę" i wyglądało to tak, że na górze była bryła grzybów a na dole zalewa octowa. Też nie wiem dlaczego tak się stało.Może robię coś nie tak.

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

05.09.2014 20:04

Ja obgotowane maślaki wrzucam na chwilę do gotującej się zalewy octowej i dopiero przelewam wszystko w słoiki. Nie zdarzyło mi się, żeby się skleiły.

Katarzyna59

Zadanych pytań: 717

05.09.2014 20:14

Ja zawsze najpierw grzyby obgotowuję, odcedzam. Potem jeszcze chwilę gotuję w zalewie octowej. Gorącę grzyby z zalewą przekładam do słoików i pasteryzuję. Nigdy się nie sklejają.

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

05.09.2014 20:33

ja robie tez jak katarzyna59

pestka

Zadanych pytań: 424

05.09.2014 20:39

ja też robię tak jak katarzyna59

Janina

Zadanych pytań: 159

05.09.2014 20:59

Ja również obgotowane i osączone grzyby wrzucam do zalewy i albo gotuję od razu i wkładam gorące do słoików, albo zostawiam w zalewie do następnego dnia i zagotowuję jeszcze razi wtedy wkładam do słoików. Grzyby będą zbite po obgotowaniu, a jak wrzuci się do zalewy to ładnie się rozkleją. Zalewy ma być na tyle żeby grzybki były luźno, wtedy dobrze naciągną marynatą i będą smaczne;)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

05.09.2014 21:40

Jak są ubite, to znaczy ,że dużo dałeś ,grzyby powinny być lużne ,można je ibić, ale nie do przesady .

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

06.09.2014 12:33

Ja grzyby obgotowuję i odcedzam, gotuję w zalewie octowej. Gorące grzyby z zalewą przekładam do słoików małych i pasteryzuję. Daję ich tak nie za dużo, ani nie za mało, bo po co mieć pól puste słoiki.

ben-ka

Zadanych pytań: 459

10.09.2014 15:10

Ja nie gotuję w zalewie octowej lecz same grzyby gotuję chwilkę we wrzątku,przecedzam,polewam wrzątkiem a następnie gotuje w drugiej wodzie.Gdyby woda była jeszcze bardzo ciemna,czynność powtarzam.I nigdy grzybów nie upycham w słoiczku one nie mogą być zbite.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak