Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

kulinarny smak

Zadanych pytań: 97

11.08.2013 08:17

Mam skrzyneczkę małych patisonów, chciałbym zrobić je w zalewie, ale czy jeśli będę je kroić na 4 to muszę zmniejszyć w zalewie ilość octu żeby nie wyszły zbyt octowe?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

11.08.2013 10:20

Myślę, że proporcje powinny zostać.

Habibi

Zadanych pytań: 690

11.08.2013 08:50

Patisony marynuję od 20 lat - mam takie doświadczenia, że pakowałam do słoików maleńkie patisonki całe, a dopełniałam niektóre słoiki połówkami większych - wg mnie smakowały tak samo... może po prostu dobierz jakąs delikatniejszą marynatę do nich, bo wiadomo, że same w sobie są delikatne...

aisoglam

Zadanych pytań: 321

11.08.2013 09:33

Też proponuję nie zmniejszać porcji octu. Robiłam w zeszłym roku i małe i duże kombinując z zalewami. Na koniec okazało się, że małe w zalewie takiej samej jak duże smakują równie dobrze.

Odpowiedzi (7)

malina

Zadanych pytań: 4

11.08.2013 08:39

nigdy nie robiłam patisonów w zalewie, nie mam w tym względzie dobrej wiedzy

Krystyna32

Zadanych pytań: 1570

11.08.2013 08:48

ja bym nie zmniejszała proporcji

Janina

Zadanych pytań: 159

11.08.2013 10:02

Ja bym nie zmniejszała proporcji octu, bo to, że przekroisz patisona nie zmienia niczego, smak pozostanie ten sam ;)

gosia56

Zadanych pytań: 466

11.08.2013 10:05

robię bardzo często krojone patisony i uwazam ze zalewa do patisonów wcale nie musi być łagodniejsza jak do korniszonów bo będą bez smaku

Motorek

Zadanych pytań: 1446

11.08.2013 10:29

trudno mi powiedzieć, bo nie robię patisonów, ale wydaje mnie się, że proporcja powinna być zachowana

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

11.08.2013 10:45

ja nie zmniejszałabym proporcji

malinowepocalunki

Zadanych pytań: 16

11.08.2013 12:28

Nic nie zmniejszasz. Robisz identycznie jak korniszony. Układasz surowe w słoiku z przyprawami, zalewasz zalewą, zakręcasz i pasteryzujesz. Jak są maleńkie nawet nie kroisz. Ja dziś też będę robiła.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak