Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dorotka0000025

Zadanych pytań: 208

17.07.2014 11:39

Mam takie pytanko czy jak robicie kiszone ogorki w sloikach i mimo, ze one sa mocno zakrecone to i tak sie rozszczelniaja? Juz ktorys raz wycieka mi z nich woda i nie wiem czy tak ma byc czy cos zle robie

Najlepsze odpowiedzi (3)

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

17.07.2014 11:53

też czasami tak mi się dzieje w niektórych słoikach zwłaszcza tych zakręcanych bez gumki

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

17.07.2014 11:55

Tak ma być, zawsze zanim ogórki się uszczelnia całkowicie pod wpływem gazu w trakcie fermentacji na początku trochę ciekną. Chyba, że dasz mniej wody i zostawisz więcej przestrzeni pod wieczkiem, ale należy pamiętać ,że ogórki nie mogą wystawać, bo będą gniły.

misia53

Zadanych pytań: 339

17.07.2014 12:02

Oczywiście ,że tak ma być... woda fermentuje , tak jak pisała Ania.....

Odpowiedzi (29)

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

17.07.2014 11:50

czasem bywa ,że pokrywka źle najdzie i przecieka lub jest zniekształcona

slonko888

Zadanych pytań: 9

17.07.2014 12:03

tez tak mam

dorotka0000025

Zadanych pytań: 208

17.07.2014 12:06

a to super bede dawac mniej wody by nie bylo pod sama zakretke. a dokrecac te sloiki jak zaczynaja przeciekac czy dac mozliwosc by gazy sie ulotnily?

dorotka0000025

Zadanych pytań: 208

17.07.2014 12:07

a to super bede dawac mniej wody by nie bylo pod sama zakretke. a dokrecac te sloiki jak zaczynaja przeciekac czy dac mozliwosc by gazy sie ulotnily?

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

17.07.2014 12:51

Nie dokręcać, nawet nie ruszać i nie przesuwać... podobno jak słoiki z ogórkami się postawi, to tak powinny stać bez ruszanie dopóki się nie ukwaszą - tak mówiła moja babcia.

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

17.07.2014 13:17

ogórki kiszone w słoikach nigdy z początku nie dokręcam na mocno,dopiero jak się ukiszą i zazwyczaj potem chwilkę je pasteryzuję czym przerywam dalsze kiszenie:)

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

17.07.2014 13:18

mnie tez czasem wycieka woda pod wpływem fermentacji,jednak po tym czasie ogórki "złapią",zazwyczaj wtedy tak się dzieje jak wleję za dużo wody

berys18

Zadanych pytań: 1434

17.07.2014 13:27

pewnie pokrywka uszkodzona

Renata9

Zadanych pytań: 329

17.07.2014 13:40

u mnie jest tak samo, więc najlepiej trzymać słoiki na jakiejś tacy

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

17.07.2014 13:40

w kiszonych ogórkach to normalne,że troche wycieka, można mniej napełniac słoiki, tak by zalewając wodą zostawić 1/2 cm przestrzeni miedzy pokrywka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak