Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Lis

Zadanych pytań: 56

28.02.2016 11:14

Mam w domu nasiona chia - (szałwia hiszpańska) - macie jakieś dobre i sprawdzone przepisy? Jakie one są w smaku? Zawsze trzeba je wcześniej namoczyć? Dziękuję wszystkim z góry za pomoc:)

Najlepsze odpowiedzi (3)

Lis

Zadanych pytań: 56

28.02.2016 14:37

Dzięki za odpowiedzi, każdy ma od mnie +

Kolorowa

Zadanych pytań: 11

28.02.2016 20:30

Do mleka można dodać albo sałatki, traktować raczej jak inne nasiona.

asiatok

Zadanych pytań: 15

28.02.2016 22:52

o zalaniu jakimkolwiek płynem -żelują (robią coś w rodzaju kisielu). Do jogrtów, kefirów, przecierow owocowych. Widziałam też je kiedyś w napoju izotonicznym na trening :-)

Odpowiedzi (21)

Małgorzata92

Zadanych pytań: 3

28.02.2016 11:30

Można powiedzieć, że neutralne w smaku. Po zetknięciu z wilgocią robi się z nich kisiel, podobnie jak z lnu. Dodaję do jogurtu, do panierek, musli albo po prostu "na sucho" łyżeczką i popijam dużą ilością płynu, fajnie chrupią w zębach :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

28.02.2016 11:46

nie mają własnego dominującego smaku, ale przejmują smak płynu, którym są zalane - jogurt, kefir, mleko, sok, czy mus (przecier) owocowy / warzywny

Janina

Zadanych pytań: 159

28.02.2016 12:02

Szczerze powiem, że nie miałam okazji ich posmakować. Wiem,że posiadają wiele walorów zdrowotnych, jak omega-3, żelazo i inne właściwości przeciwnowotworowe. ;))

tobi1989

Zadanych pytań: 0

28.02.2016 12:02

Poprawiają jakość wypieków, są przez to bardziej pulchne, zawierają dużo błonnika i kwasów omega-3 warto je chrupać od czasu do czasu :)

pestka

Zadanych pytań: 424

28.02.2016 12:13

takie nasiona użyłam kiedyś do owsianki , wcześniej zalałam je letnią wodą

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

28.02.2016 12:18

Ja dodawałam je tylko do jogurtów bo lubię kiedy są jeszcze chrupiące

gosia56

Zadanych pytań: 466

28.02.2016 12:32

ja dodaję do koktajlu lub jogurtu

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

28.02.2016 12:37

nie moczę, miksuję w koktajlch mlecznych lub innych

Ela427

Zadanych pytań: 12

28.02.2016 12:53

ja też najczęściej dodaję do jogurtu ,nie moczę ponieważ po zjedzeniu suchych nasion dłużej utrzymuje się uczucie sytości

Alex_M

Zadanych pytań: 119

28.02.2016 13:15

najczęściej dodaję do pieczywa (wcześniej namoczone, wtedy chleb jest długo świeży) i lubimy zjadać go w jogurcie. wsypuję i mieszam, odstawiam na trochę i jak napęcznieją to jemy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak