Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

ZEWA

Zadanych pytań: 190

14.06.2014 17:12

Mam zamiar ugotować mężowi czarninę ale nigdy jeszcze jej nie gotowałam, choć podpatrywałam kilka lat temu jak ją robiono. Może macie przepisy ale takie sprawdzone ? Byłabym wdzięczna :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

misia53

Zadanych pytań: 339

14.06.2014 18:01

Ewka, jeśc jadłam ,bo mnie poczęstowano , smakowała nie najgorzej ale jej wygląd tzn. kolor nie zachwycił mnie toteż nie interesowałam się jej przyrządzeniem. Ta krew jakoś mnie odstraszyła i chyba nigdy nie przyrzadzę takiej zupy.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

14.06.2014 20:22

gotuje się rosół najlepiej z kaczki lub gęsi + warzywa , po ugotowaniu się rosołu wyjmuję mięso a warzywa zostawiam w rosole , zazwyczaj robię z kluskami najpierw robię kluski a następnie krew trzeba wymieszać z odrobiną mąki jeśli będzie zbyt gęsta to wlać odrobinę rosołu i połączyć z rosołem ale nie gotować się bo się zważy (zawsze garnek zdejmuję z palnika na chwilę) i energicznie mieszać aby nie powstały grudki po wymieszaniu postawić na palnik i zagotować , wtedy wlewam owoce z kompotu oraz sok najczęściej dodaję gruszki i wiśnie , można użyć zamiast kompotu suszone owoce , doprawiam do smaku cukrem jeśli trzeba i sokiem z cytryny lub octem podobnie jak botwinkę . Można podawać z makaronem , ziemniakami lub kluskami ta ostatnia wersja najbardziej mi odpowiada .

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

15.06.2014 11:14

ja też lubię czarninę,ale sama jej nie gotowałam:)

Odpowiedzi (7)

Lidzia

Zadanych pytań: 21

14.06.2014 17:29

Czernina po mazowiecku: Ugotować wywar z podrobów, włoszczyzny z solą, zielem angielskim, liściem laurowym i śliwkami suszonymi, przecedzić. Krew rozmieszać z mąką, wlać do wywaru i zagotować, mieszając. Dodać śliwki i podroby. Do talerzy dać po łyżce miodu i po 2 ugotowane ziemniaki, zalać zupą.

alaaa

Zadanych pytań: 201

14.06.2014 21:35

a mąż już jadł taką zupę? ja już samo to że jest z krwi to nie jestem do niej nastawiona pozytywnie, a i kolor ma nieciekawy na zdjęciach

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

14.06.2014 21:37

proszę link do przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/97030/czernina.html

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

14.06.2014 23:50

Ja jadłam ją tylko 1 raz. Warto skorzystać z linków z tej strony Ds na czerninę, inaczej czarną polewkę. Oto one : http://www.doradcasmaku.pl/przepis/304279/polska-czernina-czarna-polewka.html, http://www.doradcasmaku.pl/przepis/97030/czernina.html, http://www.doradcasmaku.pl/przepis/57063/czernina.html, http://www.doradcasmaku.pl/przepis/51804/czernina.html, http://www.doradcasmaku.pl/przepis/180917/czernina-zabielana.html, http://www.doradcasmaku.pl/przepis/123797/zabielana-czernina.html Pochwal się jak Ci ona wyszła ?

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

15.06.2014 10:09

mirosława4 ma dobry przepis, a czarnina jest smaczna i raz na jakiś czas lubię zjeść

ZEWA

Zadanych pytań: 190

15.06.2014 12:05

Dziękuję bardzo, niebawem jadę do Cioci po kaczuchę i będę gotować. @ Alu mąż jadł bo Jego babcia gotowała i ja też jadłam bo z kolei moja mama gotowała. Teraz chcę sama wziąć byka za rogi, a poradzić się niestety nie mogę już ani mamy ani babci męża.

BernadettaP

Zadanych pytań: 504

15.06.2014 19:44

Ja kilka razy gotowałam, ale ostatni raz jakieś 13 lat temu, bo później coś mnie od czerniny odrzuciło, choć do tej pory lubię jej zapach. Gotowałam podobnie, jak Mirosława4, ale dodawałam dużo owoców: świeżych jabłek, kandyzowanych gruszek i suszonych śliwek, a zakwaszałam octem. Zupa najlepsza była słodko- kwaśna, wyrazista, podana z makaronem łazanki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak