Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Marta88

Zadanych pytań: 1

08.05.2017 10:26

Mamy zamiar przyrządzić ślimaki winniczki. Nazbieraliśmy już odpowiednią ilość i tu pytanie - czy ktoś z Was ma doświadczenie w oczyszczaniu i przyrządzaniu winniczków od zera? Jak to zrobić, od czego zacząć?

Najlepsze odpowiedzi (3)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

11.05.2017 09:02

Nie jem ślimaków, nie mówiąc już o tym, żebym miała je sama przyrządzać.....

Motorek

Zadanych pytań: 1446

16.05.2017 08:06

nie przygotowywałem takiego jedzonka

pestka

Zadanych pytań: 424

14.05.2017 11:18

nie wiem czy odważyłabym się sama przyrządzić ślimaki

Odpowiedzi (29)

katarzynka455

Zadanych pytań: 132

08.05.2017 11:52

ups ślimaczki nie pomogę , nie mam pojęcia:)

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

08.05.2017 12:05

nigdy nie robiłam

Renataj

Zadanych pytań: 1275

08.05.2017 12:18

Kiedyś oglądałam jakiś program w tv i mówili, że najważniejsza w przygotowaniu zebranych na polu winniczków jest głodówka tzn. po zebraniu ślimaki przetrzymuje się 3-4 dni skrapiając 2-3 razy dziennie wodą i dokarmiając jedynie gałązkami tymianku lub rozmarynu. W tym czasie ślimaki oczyszczą się - wypróżnią.Następnie wybierano tylko żywe ślimaki, skrapiano octem i oprószano solą tak by schowały się do muszli /podobno martwe ślimaki i te co nie schowają się do skorupy są niedobre a dodatkowo potrafią popsuć smak innych w trakcie gotowania/ , odstawiano na kwadrans a potem wrzucano do wrzątku na ok. 5 min. Po tym czasie wyjmowali ślimaki ze skorupki i oczyszczali /usuwali przewód pokarmowy/. Następnie ślimaki dłuuugo gotowano /chyba ok. 3 godzin/ by pozbyć się ewentualnych pasożytów i larw - winniczki z hodowli podobno wcześniej są jakoś "odrobaczane" ale te z naturalnego środowiska mogą mieć w sobie wszystko. Opisują tylko to co widziałam w tv a jak jest faktycznie nie wiem bo nigdy nie przygotowywałam ślimaczków.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

08.05.2017 12:59

Nigdy nie robiłam i chętnie też przeczytam

halina17

Zadanych pytań: 271

08.05.2017 13:21

Nie "robiłam" nigdy ślimaków.

bertpvd

Zadanych pytań: 19

08.05.2017 14:15

nigdy nie robiłem ale chętnie poczytam i może też zrobię :)

Janina

Zadanych pytań: 159

08.05.2017 16:47

Nie mam pojęcia, nie robiłam i nie jadłam nigdy;))

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

08.05.2017 16:50

Niestety, nie mam doświadczenia w oczyszczaniu i przyrządzaniu winniczków od zera. Przeczytaj informacje w Internecie.

Marta88

Zadanych pytań: 1

08.05.2017 17:09

W takim razie podzielę się doświadczeniami jak już będzie po wszystkim. Na razie ślimaki są na głodówce.

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

08.05.2017 17:31

z tą głodówką to jak czytam odechciewa mi się ślimaków, no ale jak tak trzeba...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak