Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Ewkani

Zadanych pytań: 4

31.03.2015 17:31

Moja córeczka niedługo skończy roczek i zastanawiam się nad masą do torta. Niestety mam problem, bo mała jest uczulona na białko mleka krowiego więc wszystkie produkty mleczne odpadają. Jeśli chodzi o ciasto to planuję zrobić zwykły biszkopt. Może macie w zanadrzu jakiś fajny przepis na masę bez mleczną?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Motorek

Zadanych pytań: 1446

01.04.2015 07:06

może masę czekoladową

Alex_M

Zadanych pytań: 119

01.04.2015 10:52

ja na roczek piekłam taki tort żeby goście mogli zjeść ze smakiem. bo niestety roczne dziecko wielu produktów jeść nie może. córka dostała dosłownie łyżeczkę (nie lubiła wtedy takich słodkich rzeczy) i starczy.

mysza75

Zadanych pytań: 96

01.04.2015 13:42

ja bym zrobiła na bazie mleczka kokosowego albo sojowego

Odpowiedzi (10)

Mancia w kuchni

Zadanych pytań: 20

31.03.2015 19:58

Może mus owocowy? owocki zagotuj, część zmiksuj i wsyp do nich ulubioną galaretkę, (warto też dodać trochę żelatyny) zamieszaj i lekko wystudź, albo zrób nugat, np. z orzechami (miód, cukier, białka i orzechy - w internecie jest pełno przepisów :) ) i tym przełóż torcik naprzemiennie np. z jakimś lekko kwaskowym dżemem - nie będzie za słodko :))

Mancia w kuchni

Zadanych pytań: 20

31.03.2015 20:02

oczywiście orzeszki zmiksowane na pył

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

31.03.2015 20:23

Ja często zastępuję mleko krowie mlekiem kokosowym albo migdałowym i jest jeszcze lepsze. W kremach świetnie się sprawdzą.

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

31.03.2015 20:38

Też proponuje mleko kokosowe, jest wspaniałe w słodkich potrawach :)

Hrabina w kuchni

Zadanych pytań: 6

31.03.2015 20:59

Wg mnie najbezpieczniejsza będzie masa typu mus z galaretką (najlepiej jabłka z galaretką). Miód, orzechy, cytrusy, kakao to również bardzo uczulające produkty. Miód powinno podawać u dzieci nieobciążonych alergią dopiero po pierwszym roku życia. I to odrobinkę np. do herbatki. Orzechy po 13 miesiącu, a kakao po roku. Nie ryzykuj jeśli nie jesteś pewna, czy dziecko też nie jest uczulone na któryś z powyższych produktów. I wcale się tu nie wymądrzam, po prostu też jestem matką, której dziecko bardzo długo było uczulone.

kasiaw

Zadanych pytań: 470

31.03.2015 21:42

proponuje użyć mleka kokosowego

Magdalena Rysińska

Zadanych pytań: 9

01.04.2015 05:51

Sama byłam uczulona na laktozę. Proponuję użyć mleka bez laktozy. Albo zmienić taką masę na galaretkowa albo samą owocową. Przesmażone jabłka, pomarańcze czy choćby truskawki też będą dobre :)

AgaS10

Zadanych pytań: 650

01.04.2015 08:12

Tak. Owocowa. Zmiksuj owoce. Dosyp galaretkę i gotowe:)

Malgorzata549

Zadanych pytań: 13

01.04.2015 09:15

Na soku z Kubusia np truskawkowym ugotować kisiel dodać łyżeczkę żelatyny. Wylać na biszkopt.

ami

Zadanych pytań: 1

06.04.2015 09:51

Może krem budyniowy na bazie mleka kokosowego. Jest bardzo smaczny i puszysty. Trzeba ugotować budyń na 500ml mleka kokosowego (5 żółtek utrzeć z 140g cukru, dodać odrobinę mleka kokosowego, 3 łyżki mąki pszennej i 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej. Całość przelać na gotujące się mleko kokosowe i ugotować budyń). Utrzeć 250g dobrej margaryny i stopniowo, łyżka po łyżce dodawać wystudzony budyń.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak