Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

30.08.2013 20:30

Może mi ktoś wyjaśnić czym sie różni dżem od powidła? Nie ogarniam tego tematu :).

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

30.08.2013 20:36

Odwrotnymi proporcjami (można by rzec w skrócie) - powidła to głównie odparowane owoce (+ ew. niewielki dodatek cukru), a dżem ma mniej owoców, a znacznie więcej cukru. A konfitura to już w ogóle owoce utopione w cukrowym syropie ;)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

30.08.2013 20:50

Powidła smaży się z owoców z niewielką ilościa cukru ,podobno powidła sa zdrowsze a dżem powstaje z gotowania owoców z dużą ilościa cukru . Dżem to inaczej przetwór owocowy sporządzony z całych owoców lub ich części.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

30.08.2013 20:51

powidła kiedyś robiło się bez dodatku cukru i głównie ze śliwek a dżemy to z dużą ilością cukru

Odpowiedzi (9)

Wojt@s

Zadanych pytań: 444

30.08.2013 20:39

na pewno smakiem :)

Renata9

Zadanych pytań: 329

30.08.2013 20:49

no i nazwą się różnią :-)

gosia56

Zadanych pytań: 466

30.08.2013 20:52

powidła są smazone długo nawet przez dwa dni zeby odparować sok a dzem owoce sie gotuje krótko

Mniam

Zadanych pytań: 87

30.08.2013 20:54

Tu najlepiej jest wyjaśnione http://www.doradcasmaku.pl/aktualnosc/1589/dzem-powidlo-czy-konfitura-.html

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

30.08.2013 20:57

Mniam serdecznie dziekuję za link, pozwoli mi to zaspokoić ciekawość :)

pestka

Zadanych pytań: 424

30.08.2013 21:06

wyjaśnienie - http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...olada+konfitura

Janina

Zadanych pytań: 159

30.08.2013 21:11

Dżemy robimy z owoców bez odparowania szybko tylko z dodatkiem produktów żelujących, a powidła smażymy długo, żeby odparować sok i samo od siebie staje sie gęste i zastyga;)

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

30.08.2013 21:55

Dżem ma w składzie o wiele więcej cukru

gibli

Zadanych pytań: 20

30.08.2013 22:59

konsystencją,smakiem, zawartością cukru, owoców

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak