Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

anemon

Zadanych pytań: 163

03.02.2015 21:05

Może nie każdy wie, że dodając przepis na jakiekolwiek mieso w marynacie, można z tego zrobić 2 przepisy, a tym samym uzyskać więcej punktów. Przepis na marynatę można dodać jako oddzielny. Zostałam poinformowana przez DS, że "dokładnie opisane przepisy na marynaty są ciekawym uzupełnieniem wiedzy, której poszukują również użytkownicy internetu zainteresowani kulinariami".

Odpowiedzi (35)

anemon

Zadanych pytań: 163

03.02.2015 22:14

@Beatris, masz rację, ale po co komu robić samą marynatę, przecież tego się nie da zjeść. Myślałam podobnie jak Ty, że ma być przepis na gotowe danie, gotowe do zjedzenia. Nikt nie marynuje przecież mięsa tylko po to żeby je zamarynować, a jak ma już zamarynowane, to podda je dalszej obróbce, a jak będzie gotowe, to zrobi zdjęcie i wrzuci na DS. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że ktoś dodał przepis na marynatę, a na gotowe danie już nie doda.

Stenka

Zadanych pytań: 467

03.02.2015 22:24

nie wiedziałam, że tak można

borgia

Zadanych pytań: 89

03.02.2015 22:30

Dzięki stokrotne. Prawdę mówiąc to do głowy by mi to nie przyszło, ale rzeczywiście... Jakaś marynata idealnie się sprawdzi do kilku rodzajów mięs. Problem jednak w tym, że podam marynatę osobno, a potem muszę dać jakiś odnośnik do niej - a nie wolno podawać linków (chyba, że coś tutaj się zmieniło, bo nie sprawdzałam). No chyba, że... jeszcze może być tak, że się wkleja przepis na marynatę, a potem mięso odpowiednio przygotowane i tę marynatę po raz drugi. Śmiesznie... Ale będzie mi to na rękę. Beatris często jest jednak sporo innych dodatków. W takich szaszłykach, albo sałatkach z grillowanym mięsem, albo jakiś sos podany do zwykłego kawałka mięsiwa. Może trzeba będzie zaznaczać - z czym podać, i do czego...

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

03.02.2015 22:52

dzięki za tę informację , kiedyś pisałam do DS odnośnie dodawania przepisów podobnych a chodziło o ciasta że jak np. mamy ciasto i lukier lub polewę to są dwa odmienne przepisy ale Admin napisał że jest to nieregulaminowe bo nie jest to etap końcowy a konkretnie chodziło o lukier , także tutaj w tym przypadku lepiej może być ostrożnym bo jak zaczniemy klepać to może będzie podobnie jak w przypadku ciast :)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

04.02.2015 07:47

absurdów nigdy dość ;) dla mnie marynata to nie przepis.... mięso marynowane i upieczone - to jest przepis... a już marynata kpk.... ech.... ręce opadają....

berys18

Zadanych pytań: 1434

04.02.2015 08:04

nie wiedziałam o tym, nigdy nie było to chyba sprecyzowane

Motorek

Zadanych pytań: 1446

04.02.2015 08:07

dzięki za info

Krystyna32

Zadanych pytań: 1570

04.02.2015 08:41

nie wiedziałam że tak można

Habibi

Zadanych pytań: 690

04.02.2015 08:50

uważam, że sprawdzone DOBRE marynaty należy ocalić od zapomnienia ;) kilka razy zdarzyło mi się wyczarować marynowane mięsko, ale niestety nie pamiętałam wszystkich składników, a tym bardziej proporcji, co jest ważne! proste znane marynaty robi się na oko, ale jeśli zaczerpnie się receptury z obcych kuchni, albo coś nakombinuje i efekt nas zachwyci, czasami po dłuższym czasie trudno sobie wszystkie szczegóły przypomnieć ... może nie przesadzajmy z marynatami KPK, ale zwykłe przepisy jak najbardziej, skoro ludzie dodają przepisy na kisiel czy galaretkę z torebki ;)

pajbek

Zadanych pytań: 257

04.02.2015 09:42

Warto wiedzieć :-) to dobra wiadomość

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak