Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

anka1988

Zadanych pytań: 25

31.10.2016 20:55

Napiszcie jakie są Wasze regionalne potrawy, najlepiej z linkami do swoich przepisów :) U mnie: 1. Rolady śląskie: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/387839/rolady-slaskie.html 2 kapusta czerwona: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/342238/kapusta-czerwona.html 3. kluski śląskie a) białe http://www.doradcasmaku.pl/przepis/387842/kluski-slaskie.html b) czarne http://www.doradcasmaku.pl/przepis/387844/kluski-slaskie-czarne.html

Najlepsze odpowiedzi (3)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

01.11.2016 18:10

Pierogi z kaszą, tarciuchy, chłodniki, sękacze też :) i gryczaki czyli takie placki z kaszy.

mysza75

Zadanych pytań: 96

02.11.2016 10:07

w Poznaniu królują pyry z gzikiem, rogale marcińskie, czernina, ślepe ryby, szare kluchy, rumpuć

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

01.11.2016 15:02

u mnie kaszubkie potrawy i ciasta po babci

Odpowiedzi (18)

Iwusia

Zadanych pytań: 242

31.10.2016 23:28

u mnie również Śląsk... więc podobnie do Ciebie roladka, kluski śląskie i kołocz

Habibi

Zadanych pytań: 690

01.11.2016 07:25

Regionalna kuchnia Dolnego Śląska pokrywa się w dużej mierze z potrawami kojarzonymi z Górnym Śląskiem. Kluski śląskie, czarne kluchy z tartych ziemniaków, roladki, Żurek. Ale moja rodzina (dziadkowie) z jednej strony pochodzi z Lubelszczyzny i Górnego Śląska , a z drugiej z Tarnopola, stąd nasza kuchnia jest mieszanką :) Dużo kaszy (zwłaszcza gryczanej), twaróg, żytni czarny chleb, kluchy oparte na ziemniakach, barszcz ukraiński, kutia, śledzie w śmietanie, karp w galarecie. Kuchnia Dolnego Śląska nie jest specjalnie charakterystyczną. Dużo wpływów czeskich, niemieckich i rosyjskich czy ukraińskich. Przynajmniej w mojej rodzinie :)

MonikaW

Zadanych pytań: 41

01.11.2016 08:01

U nas robi się granaty, fajerkasy, zalewajkę, kugiel, prażoki :) (Polska centralna) ale z racji wykonywanego zawodu często odwiedzam różne imprezy o charakterze folklorystycznym i powiem, że ciężko jest uznać jakieś danie za regionalne, ponieważ wiele dań robi się w wielu miejscach tylko pod inną nazwą. https://www.facebook.com/IzbaSmaku/photos/a.1020150001366569.1073741831.1019631094751793/1104106359637599/?type=3&theater

Wacław

Zadanych pytań: 1269

01.11.2016 09:57

małopolska zach.,ziemniaki pieczone :http://www.doradcasmaku.pl/przepis/290854/pieczone-ziemniaki-w-garnku-zeliwnym.html

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

01.11.2016 10:27

U mnie też Śląsk więc podobnie rolada, kluski, czerwona kapusta, kołacz, na deser szpzjza cytrynowa lub kakaowa

gosia56

Zadanych pytań: 466

01.11.2016 10:56

u mnie też Śląsk to kluski sląskie czerwona kapusta i rolada albo ciapkapusta z mielonym i oczywiście kołacz sląski

pestka

Zadanych pytań: 424

01.11.2016 11:21

u mnie potrawy są mieszanką kuchni śląskiej i podkarpackiej

anka1988

Zadanych pytań: 25

01.11.2016 11:41

większośc was jak na razie ze śląska :) o tak u mnie kołocz tez i na święta Bożego Narodzenia - makówki :)

gosia56

Zadanych pytań: 466

01.11.2016 13:10

zapomniałam nie ma swiąt Bozego Narodzenia bez makówki i kompotu z suszonych owoców;)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

01.11.2016 15:13

u nas kociewskie podobne jak na Kaszubach :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak