Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

04.09.2013 09:23

Nie wyrosło mi ciasto na chleb, w składzie była mąka pełnoziarnista, woda i drożdże suche. Czy mogę to teraz przerobić np na zakwas, dodając wody żeby się rozcieńczyło? Czy ciasto idzie na straty?

Najlepsze odpowiedzi (3)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

04.09.2013 09:47

I dlatego ja z suchymi drożdżami nic nie robię,ciasto na cebularze wylądowało w koszu i od tej pory nawet ich nie kupuję!

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

04.09.2013 13:23

Miałaś może za zimną wodę i może za mało tych drożdży.Ja już od roku piekę na drożdżach instant(nie kupuję tych z "CYKORI")na innych wyrasta super,nawet jak dla mnie za szybko rośnie ciasto na chlebek.Też nie miałam do nich kiedyś przekonania,ale dzisiaj rzadko piekę na świeżych:)

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

04.09.2013 13:24

Takie ciasto nie lubi przeciągów,musi rosnąć w ciepłym miejscu,zawsze zamykam okno w kuchni i drzwi no i ciasto przykrywam ręcznikiem:):)

Odpowiedzi (10)

SmakolykiJoanny

Zadanych pytań: 115

04.09.2013 09:33

Nie wyrosło ci , bo miałaś zbyt chodne mleko lub wodę albo za gorące temp powinna wynosić 45 stopni. Z suszonych drożdży instant nie przygotowuje się rozczynu. Miesza się je w misce z suchymi składnikami, które przewiduje przepis, a następnie dolewa wodę lub mleko. Najważniejszą kwestią jest tutaj temperatura płynu

berys18

Zadanych pytań: 1434

04.09.2013 09:36

Chyba Twoje ciasto pójdzie na straty

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

04.09.2013 09:51

ja używam do chleba tylk zwykłych drożdzy dodaj troszke i daj ciastow ciepłe miejsce moze wyrośnie

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

04.09.2013 09:53

ja z tego jednego przepisu korzystałam już kilka razy, ale tym razem mogła to być zbyt chłodna woda. Suche drożdże zawsze mieszam najpierw z maka Ale chyba i tak przerzucę sie na inny przepis

malina

Zadanych pytań: 4

04.09.2013 10:01

już nic z tego nie będzie

Alex_M

Zadanych pytań: 119

04.09.2013 10:02

sprawdza date waznosci drozdzy. ja czesto ich uzywam i zawsze ciasto rosnie. jesli dalas zimna wodę i ciasto rosnie w chlodnym pomieszczeniu to musi miec na to wiecej czasu. ja bym dosypala drozdzy wiecej jesli masz i zagniotla jeszcze raz. i do wyrastania odstawilabym w cieple miejsce. moze do piekarnika z wlaczonym swiatelkiem? albo do miski z ciepla woda. szkoda wyrzucac ciasta :)

borgia

Zadanych pytań: 89

04.09.2013 10:03

Nie, nie... Nie wyrzucaj... Czasami to wina zleniwiałych drożdży. W tym przypadku, jak i w przypadku ewentualnie chłodniejszej wody trzeba nieco dłużej poczekać. Ale nie z taką radą tutaj przyszłam. Weź 1 dag zwykłych drożdży i zarób z odrobiną wody. Dodaj do ciasta podsypując nieco mąką. Zagnieć jeszcze raz i poczekaj. Wszystko wróci do normy.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

04.09.2013 10:12

zapamiętam tą rade z dodaniem drożdży- wstawiłam ciasto do pieca, może urośnie

pestka

Zadanych pytań: 424

04.09.2013 11:43

porada borgi i mnie się też przyda

Janina

Zadanych pytań: 159

04.09.2013 12:04

Myślę, że wszystko wyszło dobrze;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak