Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

malinowepocalunki

Zadanych pytań: 16

08.08.2013 10:48

Nurtuje mnie jedna rzecz. Chodzi mi o mrożenie warzyw i owoców. Kilka razy mroziłam młodą marchew i po miesiącu leżenia w zamrażarce była papierowa po ugotowaniu. Robiłam to na surowo i po blanszowaniu. Nie wiem w czym tkwi problem. Może ktoś ma jakieś sprawdzone rady co do tego typu przechowywania żywności?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Motorek

Zadanych pytań: 1446

08.08.2013 11:10

Ja warzyw nie mrożę, owoce w niewielkiej ilości, mrożę suche. Nic się nie dzieje.

Habibi

Zadanych pytań: 690

08.08.2013 11:11

ważne jest opakowanie - powinien być raczej woreczek, aby można było usunąć jak najwięcej powietrza przed zamrożeniem - dobre są grube worki strunowe lub takie przeznaczone głównie do mrożonek - w śniadaniowych cieniutkich woreczkach warzywa oraz mięso czy pierogi zwyczajnie wysychają! już wiele lat temu przerzuciłam się na porządne worki do mrożonek i jestem zadowolona - poza tym dobre zblanszowanie warzyw to podstawa :)

malinowepocalunki

Zadanych pytań: 16

08.08.2013 10:58

Mogę się podzielić radą co do mrożenia czereśni. Myję je i układam na tacy. Po zamrożeniu wsypuję je do woreczków i mam wspaniałe czereśnie. One nie tracą nic na wartości. Są identyczne jak przed mrożeniem. Ta sama konsystencja i smak. Jako mrożone idealne do drinków zamiast lodu.

Odpowiedzi (10)

Renata9

Zadanych pytań: 329

08.08.2013 10:50

ja jak mroze te warzywa ,to sa dobre po odmrozeniu, wiec nie wiem jaki moze byc problem

Noruas

Zadanych pytań: 232

08.08.2013 10:57

problem jest z mrożeniem warzyw z dużą zawartością wody. Jak zamroziłam eksperymentalnie paprykę to po wyjęciu była papką, ale w smaku bez problemu, to lecza idealna. Nie wiem w czym tkwi problem w wypadku marchewki, może od początku było coś z nią nie tak? Jak ja mrożę wszystko jest ok.

Krystyna32

Zadanych pytań: 1570

08.08.2013 11:00

warzywa muszą być suche przed mrożeniem

cooleczka

Zadanych pytań: 539

08.08.2013 11:14

myślę, że rację ma Habibi - ja zauważyłam, że podstawą sukcesu jest dobre opakowanie - musi być szczelne, dlatego jeśli woreczki to grube; ostatnio kupiłam woreczki do mrożenia, ale okazało się, że to sąciut grusze woreczki śniadaniowe i niestety nie nadawały się

mufinka79

Zadanych pytań: 303

08.08.2013 11:30

Ja mrożę marchew czystą, sucha w woreczkach na mrożonki i wychodzi dobra, więc nie wiem w czym problem. Tak samo postępuję z korzeniem pietruszki :)

mysza75

Zadanych pytań: 96

08.08.2013 11:48

Też mrożę marchewkę, korzeń selera i wszystko jest ok. Obieram, myje , osuszam i do woreczka. Może to wina marchwi. Kupuje woreczki do mrożenia takie grube.

Łukasz15

Zadanych pytań: 638

08.08.2013 11:58

Ja mrożę w specjalnych woreczkach i wszystko jest w porządku.

malinowepocalunki

Zadanych pytań: 16

08.08.2013 12:11

Marchew była z ogrodu, woreczki strunowe... Inne rzeczy są ok. Więc nie wiem jaka jest przyczyna.

Janina

Zadanych pytań: 159

08.08.2013 12:25

Warzywa mrożę sporadycznie, jak mam nadmiar w danej chwili ponieważ lepiej mi smakują świeże, owoce więcej zamrażam i jest w porządku;)

SmakolykiJoanny

Zadanych pytań: 115

08.08.2013 12:37

Warzywa mrożę raczej na zimę ale nie miałam jeszcze takiego problemu co piszesz .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak