Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renata9

Zadanych pytań: 329

15.09.2014 21:47

Ostatnio będąc w Lidlu kupiłam olej sezamowy. Chciałabym go wykorzystać nie tylko do sałatek, ale również do pieczenia ciasteczek, czy też ciast. Czy mogę go dodać zamiast np. oleju z pestek winogron ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

15.09.2014 22:15

dodaję go do hummusu, ale mysle ze w ciasteczkach by się fajnie sprawdzil :) w malej ilosci oczywiscie :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

15.09.2014 21:56

jest to olej, którego raczej używa się jako przyprawy! jeśli ktoś bardzo lubi i akceptuje ten smak, to sprawdzi się w jako dodatek do różnych dań - słonych i słodkich, ale tylko w niewielkiej ilości - mnie dzisiaj posłużył do doprawienia pasty z avocado :)

Grażyna13

Zadanych pytań: 849

15.09.2014 21:54

Olej sezamowy ma specyficzny smak, dodaje się go trochę na koniec przyprawiania dań, np z kuchni azjatyckiej. Nie bardzo go widzę w ciasteczkach...

Odpowiedzi (26)

Renata9

Zadanych pytań: 329

15.09.2014 21:47

Proszę Was o linki z przepisami na takie ciasta lub ciasteczka

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

15.09.2014 21:59

chyba najlepiej nadaje się do sałatek:)

Renata9

Zadanych pytań: 329

15.09.2014 22:01

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi, nigdy go wcześniej nie kupowałam dlatego stąd moje pytanie, w takim razie wykorzystam go do sałatek i past :-)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

15.09.2014 22:27

Kiedyś kupiłam małą buteleczkę tego oleju bardziej w celach pielęgnacyjnych - do kuracji włosów, ale wykorzystywałam także do sałatek. Zastanawiałam się czy mogłabym zastąpić część oleju dodawanego do pieczenia ciasta właśnie olejem sezamowym, czy ciasto nabrałoby ciekawego aromatu ?

anemon

Zadanych pytań: 163

15.09.2014 22:45

Myślę, że warto zrobić taki eksperyment na małej ilości ciasta i oleju, bo on ma bardzo specyficzny smak, mogą wyjść całkiem smaczne ciastka.

migotka28

Zadanych pytań: 20

15.09.2014 22:55

ja tez niedawno po raz pierwszy zakupiłam ten olej, ma on bardzo wyrazisty smak i bardzo nam zasmakował ale wydaje mi sie że do ciasta ma za intensywny smak, ja póki co uzywałam go do sałatek i marynaty do rybki( juz dwie trzy łyżki tego oleju w marynacie nadało rybce ten fajny sezamowy posmak)

Mniam

Zadanych pytań: 87

15.09.2014 23:17

Też mam ten olej i bardzo mi smakuje w sałatkach :) do niczego innego go nie używałam.

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

16.09.2014 07:26

Jeśli odpowiada Ci jego smak, możesz dodać go do ciasta, ale w rozsądnych ilościach :)

Janina

Zadanych pytań: 159

16.09.2014 07:49

Do ciasta nie widzę tego smaku. Najlepiej nadaje się do marynaty do mięsa oraz sałatek;)

Janina

Zadanych pytań: 159

16.09.2014 07:49

Do ciasta nie widzę tego smaku. Najlepiej nadaje się do marynaty do mięsa oraz sałatek;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak