Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

03.05.2013 09:24

Ostatnio coraz częściej spotykam w przepisach na ciasta same żółtka lub same białka.I mam pytanie jak przechowujecie żółtka a jak białka ? W naczyniach zamkniętych czy otwartych ? Gdzieś się spotkałam z poradą, że białka można zamrozić ? Żółtka też ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Agnieszka-87-25

Zadanych pytań: 51

03.05.2013 09:26

tak właśnie ja nie dawno pytałam czy można mrozić żółtka i białka. Dostałam odpowiedź że tak i zamroziłam :)

Marcin9

Zadanych pytań: 7

03.05.2013 09:28

Białka można mrozić i przechowywać do ok. 3 mies. Co do żółtek nigdy nie słyszałem, by można je mrozić.

anemon

Zadanych pytań: 163

03.05.2013 09:45

Z tego co wiem to żółtka, w przeciwieństwie do białek, bardzo szybko ulegają zepsuciu. Żółtka zawsze wykorzystuję "od ręki" nigdy ich nie przechowuję, natomiast białka zamrożone nic nie tracą na wartości po rozmrożeniu, bardzo dobrze się przechowują.

Odpowiedzi (3)

MagdaXXX

Zadanych pytań: 318

03.05.2013 10:06

nie mroże ani białek ani żółtek wykorzystuję od razu robię omlety z białek lub bezy a żółtek np jajecznicę jemy na kolację nie mogę przekonać się do mrożenia zresztą pomyślcie mięso świeże też jest lepsze w smaku niż mrożone prawda?

Habibi

Zadanych pytań: 690

03.05.2013 10:36

można spokojnie zamrozić - wielokrotnie i osobiście sprawdzone :)

alaaa

Zadanych pytań: 201

03.05.2013 11:42

białka mrożę i po rozmrożeniu są ok,natomiast żółtek nigdy nie mroziłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak