Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

ZEWA

Zadanych pytań: 190

11.08.2014 11:07

Ostatnio robiłam bułki pszenne na drożdżach ale ciasto wyszło mi bardzo twarde. Okazało się, że nie wiem dlaczego ale dałam za mało płynu. Ciasto wyrzuciłam bo nie miałam pomysłu jak je uratować aby po upieczeniu nie była klucha i nie zrobił się zakalec. Chciałam dolać płynu i ciasto dalej wyrabiać ale jakieś dziwne się zrobiło i z żalem musiałam je wyrzucić. Może Wy macie pomysły na nie zmarnowanie takiego ciasta ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

anemon

Zadanych pytań: 163

11.08.2014 15:40

Ja też robiłam ręcznie, ale tylko raz, bo to tytaniczna robota. Robotem, to żaden problem, tak jak napisała @Alex_M, wrzucam i nie ma śladu, że była jakaś wpadka.

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

12.08.2014 18:14

za szybko je wyrzuiłaś,trzeba było upiec,pokroić w plastry i dosuszyć(gdyby były nie do zjedzenia),byłaby świetna bułka tarta:)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

11.08.2014 11:17

może dodać masła? chyba, że już dość sporo było jego w cieście. wtedy dolałabym płynu, wody lub mleka, i upiekła. a jeśli nie wyszłyby puchate i dobre to ususzyłabym na bułkę tartą :)

Odpowiedzi (10)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

11.08.2014 11:20

może dodać masła? chyba, że już dość sporo było jego w cieście. wtedy dolałabym płynu, wody lub mleka, i upiekła. a jeśli nie wyszłyby puchate i dobre to ususzyłabym na bułkę tartą :)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

11.08.2014 11:23

Na jakich drożdżach robiłaś? Ja wyrzuciłam cebularze do kosza tylko dlatego,że wyszedł mi glut z ciasta i robiłam na drożdżach suchych.Już więcej na nich nic nie robię.

Mniam

Zadanych pytań: 87

11.08.2014 11:26

Dziwne to znaczy jakie? Trzeba było dłużej wyrabiać to ciasto by wchłonęło mleko albo wodę.

ZEWA

Zadanych pytań: 190

11.08.2014 11:47

Na cieście drożdżowym piekłam nie raz ale to pierwszy raz się przytrafiło i jestem zdziwiona tą sytuacją. @ben-ka Drożdże były świeże. @Mniam gdybym miała robot w którym mogłabym wyrobić ciasto to może by się udało, ale mój jest za słaby a ręcznie nie dało rady bo jakieś śliskie się robiło a płyn nie chciał wchłonąć.. @ Alex_M ciasto było z dodatkiem oleju i miały być to zwykłe bułki więc o maśle nie mogło być już mowy.

anemon

Zadanych pytań: 163

11.08.2014 11:49

Moim zdaniem za szybko zadziałałaś, trzeba było dłużej ciasto wyrabiać. Też kiedyś miałam identyczną jak Ty sytuację, dolałam mleka i faktycznie początkowo zrobiła się śliska maź, ale dość długo wyrabiane ciasto, wróciło do właściwej konsystencji. Bułki po upieczeniu były smaczne, wyrośnięte i nie było po nich widać, że przygotowywane były z przygodami.

ZEWA

Zadanych pytań: 190

11.08.2014 11:53

@anemon a widzisz może faktycznie się poddałam za szybko. Ale mam nadzieję, że taka niespodzianka mi się już nie przytrafi. Jak to mówią wpadki w kuchni też muszą być. Dobrze, że bardzo rzadko bywają. Dziękuję Wam za zainteresowanie i podpowiedzi.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

11.08.2014 12:28

ach, wyrabiałaś ręcznie... ja zawsze w maszynie do chleba lub robocie, wtedy wlewam i zaglądam dopiero po chwili i ciasto jest ok. wchłania płyn i robi się elastyczne. szkoda że wyrzuciłaś. ale następnym razem... ;)

mysza75

Zadanych pytań: 96

11.08.2014 12:50

Płynu bym dodała i dalej wyrabiała. Czasami zdarza się że coś nam nie wyjdzie. Nie ma co się zrażać. Mi na przykład czasami ciasto kiepsko rośnie, nie wiem czy to wina drożdży, czy mąki.

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

11.08.2014 13:46

Długo potem trzeba wyrabiac, ale jak doleję wody, to tez wychodzi.

borgia

Zadanych pytań: 89

11.08.2014 16:13

Ja miałam kilka razy taką sytuację, bo mam pomysł, ale mąka wchłania różnie (w tym też różna mąką... a znana z łykania wody poza planem ogólnym jest żytnia). Dodaję po wyrobieniu i sprawdzam miękkość ciasta. I ewentualnie znów dodaję. Tak Anemon ma rację - za wcześnie zrezygnowałaś. W robocie też najpierw zaczęły by się rozbryzgi wody po ściance naczynia, by za chwilkę wsiąknąć w ciasto . Swoją drogą mogłabyś zafundować sobie taki sprzęt - bo szybciej. A równie smacznie :) .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak