Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

asiatok

Zadanych pytań: 15

13.09.2016 12:21

Parę dni temu robiłam marynowane patisony. Zauważyłam, że zalewa z kilku słoików zmętniała. Jaka może być tego przyczyna? Czy będą dobre do jedzenia, czy lepiej je wyrzucić?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

14.09.2016 08:41

jeśli zmętniała tylko w części słoików to sprawdź w jednym czy to jest jeszcze dobre, jak nie, niestety trzeba wyrzucić :(

Motorek

Zadanych pytań: 1446

14.09.2016 17:45

najlepiej sprawdzić odkręcając słoik

Janina

Zadanych pytań: 159

13.09.2016 21:21

Nie powinna zmętnieć. Myślę, że coś złego się zrobiło typu fermentacji;))

Odpowiedzi (16)

benka

Zadanych pytań: 15

13.09.2016 13:29

Jeśli dawałaś do zalewy miód, to może być lekko mętna, nie wpływa to na smak marynowanych warzyw.Może też być mętna od przypraw np od kurkumy mętnieje.

Habibi

Zadanych pytań: 690

13.09.2016 13:48

jeśli zalewa miałaby zmętnieć od dodatków, to powinno się to stać we wszystkich słoikach! być może część zakrętek nie złapała (jeśli nie były nowe, to mogły nie być szczelne) albo nie były mocno dokręcone - jest możliwość, że zawartość skisła... odkręć dla pewności jeden mętny słoik i chociaż dobrze powąchaj zawartość - jeśli sfermentowały, to będzie to czuć pomimo marynaty! jak masz odwagę to spróbuj mały kawałek i wypluj w razie niepewności...

Czyki

Zadanych pytań: 72

13.09.2016 13:55

Ja bym odkręciła i skosztowała jak coś Ci nie posmakuje to lepiej wyrzuć, szkoda zdrowia.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

13.09.2016 14:12

Jeśli zmętniała tylko w kilku słoikach to ja bym otworzyła jeden słoik i sprawdziła

gosia56

Zadanych pytań: 466

13.09.2016 14:21

bardzo lubię patisony w zalewie ale skoro zalewa zmętniała w niektórych to coś się z nimi dzieje na pewno po otwarciu nie będą się nadawały do jedzenia

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

13.09.2016 15:11

otwórz jeden słoik i sprawdź

pestka

Zadanych pytań: 424

13.09.2016 15:25

najlepiej otworzyć jeden słoiczek i sprawdzić

Stenka

Zadanych pytań: 467

13.09.2016 19:39

Może patisony przenawożone i wszystkie słoiki mogą być popsute

Franciszek

Zadanych pytań: 4

14.09.2016 00:43

najlepiej sprawdzić i odkręcić słoik

Klausia

Zadanych pytań: 251

14.09.2016 11:04

Zależy jakich przypraw użyłaś bo niektóre zmętniają zalewę, aczkolwiek tak powinno być we wszystkich słoikach. Odkręć i sprawdź.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak