Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Granita

Zadanych pytań: 249

15.05.2013 08:51

Pewnie dla wielu z Was będzie to dziecinne pytanie...Ale co tam...Od zawsze mam problem ze stronami folii aluminiowej-np.w którą zawinąć rybę do pieczenia w piekarniku.Zawsze zawijam więc tym świecącym na zewnątrz,ale czy to dobrze?Która strona ma jakie właściwości,czy jest jakaś różnica?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

15.05.2013 09:48

Ostatnio w TV mówili, że to jest legenda ;) Podobno nie ma znaczenia w kuchni, jaka strona do czego, a różnica w wyglądzie stron wynika z technologii produkcji! A przez wiele lat przestrzegałam stron folii ;)

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

15.05.2013 11:24

Mnie się wydaje że ma znaczenie ,kiedyś kupiłam zwykłą foremkę aluminiową na keks i obie strony były świecące.Ciasto było już upieczone z góry i w środku,ale po wyjęciu z foremki spód i boki były całkiem białe,musiałam dopiekać bez foremki ,ale się udało.Znaczy to że świecące strony nie dopuszczają ciepła.

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

15.05.2013 08:55

tez tak zawijam

Odpowiedzi (10)

Motorek

Zadanych pytań: 1446

15.05.2013 09:01

ja też tak zawijam

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

15.05.2013 09:09

ta błyszcząca strona "odbija ciepło" a matowa je "przepuszcza", więc do pieczenia i do przechowywania żywności po upieczeniu żeby była dłużej ciepła zawijamy błyszczącym do wewnątrz

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

15.05.2013 09:11

a jak chcesz przechować coś w lodówce, żeby się nie popsuło to świecącym do zewnątrz, tak uczył mnie znajomy zawodowy kucharz :) takie informacje są też dostępne w sieci, więc nie wprowadził mnie w błąd

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

15.05.2013 10:27

ja już przyzwyczaiłam się do brania stron folii pod uwagę przy zawijaniu i pewnie tego nawyku szybko się nie oduczę, a z tymi naukowcami to jest tak że raz coś ogłaszają, potem to odwołują.. eh, mętlik w głowie :)

Klausia

Zadanych pytań: 251

15.05.2013 11:54

Strony mają znaczenie, działa to podobnie jak folia pierwszej pomocy. Błyszcząca strona obija ciepło, matowa przyjmuje. Sprawdza się przy pieczeniu, bynajmniej ja widzę różnicę :)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

15.05.2013 13:11

Zawsze miałam ten sam problem ale teraz zacznę zwracać uwagę na strony i zawijać jak tak jak radzicie.

jordi

Zadanych pytań: 63

15.05.2013 15:17

zawsze też miałem ten problem...teraz już będę bogatszy o wiedzę bardziej doświadczonych:)

Kasia36

Zadanych pytań: 463

15.05.2013 20:31

też o tym zapominam, dziękuję za przypomnienie

kuklik

Zadanych pytań: 604

16.05.2013 12:24

też mam zawsze problem ze stronami

chrupnij-sobie.pl

Zadanych pytań: 94

20.05.2013 21:45

a ja zawsze jak się zawinie ale teraz bardziej się przyłożę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak