Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

margaret

Zadanych pytań: 4

29.08.2013 23:55

Piekę ciasteczka, w przepisie mam podaną sodę.Czy mogę ją zastąpić proszkiem do pieczenia?Czy ciasteczka przez to nie zmienią smaku?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

30.08.2013 05:55

zdecydowanie wolę sodę - lepiej spulchnia, nadaje charakterystycznego posmaku, no i jest znacznie bardziej wydajna od proszku :) tak się przyzwyczaiłam, że rzadko mam w domu proszek do pieczenia - chyba, że piekę biszkopt, to proszku używam, bo soda powoduje ciemnienie ciasta... moja Mama mnie nauczyła stosować sodę do pierników, cięższych ciast i ciasteczek,ucieranych ciast, etc.

gibli

Zadanych pytań: 20

30.08.2013 00:06

Soda ponoć dobrze sprawdza się przy smakołykach i do wypieków ciężkich, kwaśnych ciast. Ja dodaję zazwyczaj sodę wtedy, kiedy jest w przepisie coś kwaśnego: sok z cytryny, miód czy śmietanę. Zależy od przepisu:)

Konczi

Zadanych pytań: 632

30.08.2013 06:04

ja nie lubię posmaku sody więc osobiście wolę dodawać proszek do pieczenia

Odpowiedzi (28)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

30.08.2013 01:04

Ja zaś do ciasta czy ciasteczek dodaję prooszek do pieczenia .Sodę też daję

katarzynagotuje

Zadanych pytań: 7

30.08.2013 01:14

bez problemu możesz użyć proszku do pieczenia; )

SmakolykiJoanny

Zadanych pytań: 115

30.08.2013 06:49

Wole proszek do pieczenia. Jak daję sodę mam wrażenie że czuje jej smak , a nie lubię tego .

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

30.08.2013 07:19

Śmiało możesz użyć sodę. Ja zastępują nią proszek do pieczenia, kiedy przypadkiem mi się skończy :)

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

30.08.2013 07:27

ja śmiało bym zastąpiła

berys18

Zadanych pytań: 1434

30.08.2013 07:31

myślę, że możesz zmienić

rafał5

Zadanych pytań: 5

30.08.2013 07:37

proszek do pieczenia jest zdecydowanie lepszy.

Granita

Zadanych pytań: 249

30.08.2013 07:46

ja tez często tak robię i wypieki się udają

mamusia1

Zadanych pytań: 1016

30.08.2013 07:50

wolę sodę ale uzywam tez amoniaku,bo ciasto jest bardziej kruche

Krakowianka

Zadanych pytań: 61

30.08.2013 07:51

według mnie bez problemu możesz zastąpić! ja nawet wolę proszek do pieczenia bo soda ma charakterystyczny posmak ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak