Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Anna133

Zadanych pytań: 143

26.06.2015 16:47

Piękę często bezowe ciasta, ciasteczka, spody, sporadycznie dodaję mąkę ziemniaczaną, czy jest jakieś wskazanie konkretne na jej dodanie ? moze ktoś bardziej doświadczony zna ten sekret ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Mniam

Zadanych pytań: 87

27.06.2015 09:34

Mąka ziemniaczana działa jak stabilizator, dlatego wskazana jest np przy dużej Pavlowej . Bez mąki ziemniaczanej bezy są bardziej delikatniejsze i kruche. To tak piszę z tego co ja zauważyłam :)

mysza75

Zadanych pytań: 96

29.06.2015 11:50

beza jest sztywniejsza i lepiej si ę trzyma tak zauważyłam, ja dodaję

Magdalena Rysińska

Zadanych pytań: 9

28.06.2015 07:09

Skrobia zawarta w mące sprawia, że bez są sztywne i perliste. Zamiast mąki (średnio dwie łyżki na 4 białka) możesz użyć budyniu (czy to waniliowego, czy smietankowego). Efekt będzie ten sam, a do tego podkrecisz smak :)

Odpowiedzi (14)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

26.06.2015 18:00

osobiście tez piekę ale dodaję mąkę pszenną a dlaczego się ją dodaje to nie wiem , na ziemniaczanej nigdy nie robiłam :)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

26.06.2015 18:40

do pavlovej dodaję mąkę ziemniaczaną, a do bezików nie dodaję żadnej mąki. może w przypadku większej chodzi o usztywnienie? nigdy się nad tym nie zastanawiałam ;)

Mama niejadka

Zadanych pytań: 16

26.06.2015 19:49

Nigdy się nie zastanawiałam, ostatnio jak piekłam to z mąką ziemniaczaną :)

Klausia

Zadanych pytań: 251

26.06.2015 22:56

Nie dodawałam ziemniaczanej.

Janina

Zadanych pytań: 159

27.06.2015 01:09

Ja do bezowych ciast dodaję mąkę ziemniaczaną albo kisiel, chodzi chyba o usztywnienie;)

Anna133

Zadanych pytań: 143

27.06.2015 14:45

Mniam, moze faktycznie tak jest ...

Smaczna_B

Zadanych pytań: 81

27.06.2015 17:15

nigdy nie słyszałam o mące ziemniaczanej i nigdy nie dodawałam

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

27.06.2015 19:59

do małych ciastek np. bezików albo kokosanek nie daję, do dużej bezy dodaję żeby była sztywniejsza

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

27.06.2015 20:40

dla usztywnienia na pewno

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

27.06.2015 21:07

Dodaję tam mękę ziemniaczaną i wypiek jest lepszy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak