Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Naczynia i wyposażenie kuchni- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

MałaMi89

Zadanych pytań: 26

03.09.2014 20:36

Podczas "produkcji" dżemów z malin i śliwek używałam łyżki drewnianej i bardzo mi się zabarwiła - macie jakiś sposób, aby ją odczyścić i doprowadzić do stanu pierwotnego? Bo na chwilę obecną kręcą się koło niej muszki owocówki :/

Odpowiedzi (28)

Czyki

Zadanych pytań: 72

04.09.2014 16:31

Spróbuj umyć w zmywarce :)

dorrota

Zadanych pytań: 10

04.09.2014 17:11

spróbuj umyć octem/sodą/cytryną

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

04.09.2014 18:59

Namocz ją w wodzie z octem, lub w kwasku cytrynowym/cytrynie. W 100 % na pewno odbarwień się nie zlikwiduje.

pestka

Zadanych pytań: 424

04.09.2014 20:27

jak zakończysz produkcję dżemów spraw sobie nową , jeżeli Ci się nie podoba

MałaMi89

Zadanych pytań: 26

05.09.2014 11:39

Dziękuję za tyle odpowiedzi. Niedomyta nie jest na pewno, bo moczyłam i szorowałam ją już chyba ze 20 razy, ale tak wchłonęła nie tylko kolor ale i zapachy, że muszki ją odnajdują nawet w szufladzie. I stara też nie była - właśnie do przetworów użyłam ją po raz pierwszy. Już kupiłam sobie nową :) ba! Trzy sobie kupiłam :D skończę dżemy i po prostu ją spalę :) a póki co będę ją po umyciu i wysuszeniu owijać papierem i chować przed tym dziadostwem.

MałaMi89

Zadanych pytań: 26

05.09.2014 11:42

A że drewno nie jest trwałe to wiem, myślałam po prostu jak tu ją odratować na sezon. W occie nie chcę moczyć, bo używam jej tylko do dżemów i innych słodkich przetworów - potem by mi tym octem śmierdziała :P ale spróbuję jeszcze raz kwaskiem - za pierwszym razem rozpuściłam w wodzie i namoczyłam, teraz spróbuję natrzeć i spłukać wrzątkiem.

Zdzisław

Zadanych pytań: 582

05.09.2014 22:05

do gorącej wody z kwaskiem cytrynowym i moczyć z 30 minut, muszki nie powinny już do niej latać a i kolor może zblednie

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

06.09.2014 23:35

próbowałam różnych metod,ale nie udało mi sie odbarwić drewnianych łyżek

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

07.09.2014 10:51

możesz jeszcze spróbować sokiem z cytryny lub po prostu ją zamoczyć w nim

MałaMi89

Zadanych pytań: 26

07.09.2014 21:39

Już jest spisana na straty, więc - spalę :) nie udało się po raz enty, więc co będę się dla 3zł męczyć.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak