Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Mniam

Zadanych pytań: 87

03.09.2016 17:19

Podczas suszenia pomidorów NIEKTÓRE z nich zrobiły się w środku czarne. Tak jakby się przypaliły, ale to tylko część z pestkami, reszta jest nadal czerwona i niedosuszona. Czy ktoś może miał podobnie i wie dlaczego się tak dzieje? Suszyłam limy w suszarce do owoców.

Najlepsze odpowiedzi (3)

mysza75

Zadanych pytań: 96

05.09.2016 10:38

ja suszę w piekarniku nie może być za duża temperatura, jak jest mniej miąższu to potem czernieją wiem bo przerobiłam to też. W suszarce nie suszyłam ale tem p nie może być wysoka. No i ja podczas suszenia je przebieram na bieżąco resztą dosuszam

Futka

Zadanych pytań: 2

04.09.2016 12:03

A może warto przed suszeniem spryskać je odrobiną soku z cytryny aby kolorek pozostał? Pozdrawiam :)

IKrakowianka

Zadanych pytań: 0

05.09.2016 19:48

ja zawsze sprawdzam w trakcie suszenia i wyciągam te, które się wysuszyły wcześniej

Odpowiedzi (22)

benka

Zadanych pytań: 15

03.09.2016 17:47

Mnie się robiły ciemne te o cieńszym miąższu, nie zwracałam uwagi czy były tam pestki. Teraz jak suszę to sprawdzam i te ususzone wyjmuję wcześniej, a reszta jeszcze sobie siedzi w piekarniku.

Klausia

Zadanych pytań: 251

03.09.2016 19:31

Najlepiej przeglądać w trakcie i wyjmować ususzone

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

03.09.2016 19:43

Ja też suszę w piekarniku i w trakcie suszenia przeglądam. Czytałam że lubią robić się ciemniejsze te słodsze odmiany pomidorów

Mama niejadka

Zadanych pytań: 16

03.09.2016 20:06

Może część wcześniej się ususzyła, trzeba by w trakcie suszenia przebierać :)

adelajda

Zadanych pytań: 234

03.09.2016 21:02

Suszę w piekarniku, bez pestek , wybieram równej wielkości pomidory.

Janina

Zadanych pytań: 159

03.09.2016 21:30

To pewnie zależy od odmiany pomidora;))

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

03.09.2016 21:44

nie mam doświadczenia w tym temacie :(

kd045

Zadanych pytań: 7

03.09.2016 21:50

pewnie się ususzyły wcześniej

Ola1984

Zadanych pytań: 295

03.09.2016 22:18

Mocny strumień powietrza zadziałał na te pomidorki, myślę, że nic się nie stanie jak wykorzystasz je do potraw, choć lepiej sprawdzić czy nie są gorzkawe w smaku.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

03.09.2016 23:06

Myślę, że jedne mają więcej miąższu /tego przy skórce/ , wolniej się suszą i dlatego tak szybko nie ciemnieją.A inne odwrotnie: mają mniej miąższu i szybciej ciemnieją. Osobiście wolę suszyć pomidorki w piekarniku: suszę na dwóch blaszkach, co jakiś czas wyjmuję blaszkę, przeglądam pomidorki, te ususzone wyjmuję a te pozostałe suszę dalej. A po za tym całe szuszenie kontroluję przez szybkę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak