Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

pycholka

Zadanych pytań: 78

14.10.2014 15:23

Podobno jedzenie z puszek (pomidory, kukurydza itp.) są rakotwórcze, nawet jak stoją w sklepie na półce przesiąkają pestycydami... Więc myślę o kupowaniu kukurydzy w kolbie, własnej uprawie groszku itp. i innym przechowywaniu tego typu rzeczy, mroziliście kukurydzę, fasolę, groszek itp?

Najlepsze odpowiedzi (3)

caralajna

Zadanych pytań: 435

15.10.2014 16:03

jak puszki mają białą wewnętrzną stronę to znaczy, że są pokryte warstwą ochronna i np aluminium nie wchodzi do jedzenia. pestycydy to w trakcie uprawy wnikają do warzyw czy owoców, one nie mają wątroby co je oczyszcza jak zwierzęta i wszystko zostaje w środku.. tylko jaką masz gwarancję, że jak kupisz nie z puszki to będzie bez pestycydów? chyba że zainwestujesz w organiczną żywność. warto czytać etykiety i nie kupować gmo, i nie dać się zwariować. toksyny i metale ciężkie można usunąć dużą ilością witaminy C (w gramach nie miligramach) .. ale się wypowiedziałam heh

irenka

Zadanych pytań: 888

14.10.2014 19:01

ja kupuję w puszkach groszek i kukurydzę ,muszę to zmienić na mrożone lub w słoikach

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

14.10.2014 19:13

cóż zrobic we wszysztkim sa chemia i konserwanty

Odpowiedzi (27)

mysza75

Zadanych pytań: 96

14.10.2014 15:26

fasolę mroziłam ugotowane ziarna, groszek też mroziłam, bób, kukurydzy nie. Wszystko co w puszkach jest sprzedawane, to zdrowe nie jest. To samo tyczy się ryb i innych produktów

pycholka

Zadanych pytań: 78

14.10.2014 15:32

@mysza75 dzięki za info o mrożeniu ;). Wiadomo puszki nie bardzo zdrowe są ale nie myślałam że aż tak...

Habibi

Zadanych pytań: 690

14.10.2014 15:35

mroziłam (i mrożę) również kukurydzę - z ładnych dorodnych kolb kukur. cukrowej ścinam ziarna ostrym nożem (stawiając kolbę w pionie) - pakuję do pudełek próżniowych lub woreczków strunowych i wkładam do zamrażarki ___ fasola szparagowa nie smakuje mi mrożona, chociaż wcześniej ją blanszuję, groszek i bób mrożę także po zblanszowaniu

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

14.10.2014 15:57

nie mrożę kupuję taki rzeczy już zamrożone gotowe lub jeżeli są dostępne w sklepie w szklanych słoiczkach jak np. ostatnio groszek a jeżeli nie to w puszce

Alex_M

Zadanych pytań: 119

14.10.2014 16:16

ziarna kukurydzy mrożę jak Habibi. ale także zamrażam całe kolby. wówczas zimą jadamy z masełkiem i solą jak w sezonie ;) groszek kupuję mrożony w paczkach. do zup i sosów wolę taki niż konserwowy. fasolkę szparagową blanszuję przed mrożeniem. a pomidory krojone w soku własnym robiłam do słoików ;)

molanka

Zadanych pytań: 14

14.10.2014 16:20

warzywa te jak najbardziej można mrozić, tylko trzeba mieć dużą zamrażalkę

pestka

Zadanych pytań: 424

14.10.2014 17:02

jeżeli nie ma świeżych warzyw to kupuję mrożone , niestety w puszkach kupuję kukurydzę a pomidory poszukuję w kartonikach

Margo1

Zadanych pytań: 2141

14.10.2014 18:47

Produkty w puszkach kupuję bardzo rzadko , ja mam bardzo dużą zamrażalke więc mam pomrozone jeszcze z lata

Janina

Zadanych pytań: 159

14.10.2014 20:49

Najlepsze jednak swoje zapasy zamrożone albo zakonserwowane w słoikach;)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

14.10.2014 21:24

Za kukurydzą nie przepadam więc jej nie przetwarzam. Natomiast inne warzywa mrożę /marchew, groszek/, pasteryzuję lub kiszę /pomidory, ogórki,kapusta, brukselka/. Takie domowe przetwory są na pewno zdrowsze i bez sztucznych ulepszaczy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak