Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

asiczekz

Zadanych pytań: 6

27.06.2014 00:23

Podpowiedzcie, jakie menu przygotować na chrzciny? dodam, że będzie to kolacja ok. godz. 19. Na wcześniejszej mszy jest ślub, do innego kościoła nie chce nas ksiądz puścić, a miałam już nawet zarezerwowany lokal na godz. 16 ale nie da się tak, żeby było wszystko ładnie i pięknie. Nie wiem co podać na ciepło, ale takie co bym mogła tylko podgrzać, żeby nie stać po powrocie i nie pichcić już :) dzięki wielkie za podpowiedzi :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

27.06.2014 11:19

Podałabym barszcz czerwony z pasztecikami takimi pieczonymi drożdżowymi,,a nie z naleśników,które można zrobić i tydzień wcześniej,zamrozić,a następnie odgrzać w mikrofali lub piekarniku.Ze względu na póżną porę nie gotowałabym żadnych ziemniaków,tylko podała mięsa na gorąco np.kaczkę z jabłkami,schab w majeranku i do tego sałatki.Na deser ciasta,owoce lub deserki w pucharkach.

Motorek

Zadanych pytań: 1446

27.06.2014 08:17

A może strogonow byłby dobry ?

kate.500

Zadanych pytań: 1516

27.06.2014 01:13

Trudne pytanie - proponuję rozpocząć od flaczków (lub żurek lub bardziej tradycyjnie rosół), pozniej coś na ciepło jako drugie danie - np. mięsko (np. pieczony kurczak) i ziemniaczki zapiekane w piekarniku (po powrocie wystarczy podgrzać w piekarniku), surówki na zimno (np. buraczki, colesław itp) a później już tylko sałatki, przekąski i coś słodkiego.

Odpowiedzi (9)

Lidzia

Zadanych pytań: 21

27.06.2014 05:52

Zapraszam do mnie. Może skrzydełka Pawła http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/02/skrzydeka-pawa.html albo chińszczyznę Tatusia http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/04/chinszczyzna-tatusia.html

anemon

Zadanych pytań: 163

27.06.2014 07:08

Na kolację to może coś jednogarnkowego np. gulasz węgierski lub zupa gulaszowa. Możesz ugotować nawet dzień wcześniej, a później tylko pogrzać. Możesz wcześniej zrobić jakąś pieczeń np. ze schabu lub karkówki i zawiniętą w folię aluminiową zostawić w wyłączonym piekarniku, będzie jeszcze ciepła po powrocie z kościoła.

Janina

Zadanych pytań: 159

27.06.2014 07:47

Ja prponuję danie ciepłe gołąbki z sosem, lub krokieciki z barszczem plus dwa rodzaje sałatki, wędlina, do kawy tort i ciasteczka suche ewentualnie serniczek. To szystko wystarczająco, bo impreza od 19-ej to jest już dość późna pora. Powodzenia ;)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

27.06.2014 08:14

To będzie godzina 19 pózno ,więc dużo jedzenia nie rób ,zapodaj standardowo barszczyk czerwony ,do wyboru masz udka z kurczaka lub jakieś inne mięso najlpiej w piekarniku, moga to być pieczone żeberka , pieczeń z karkówki, zestaw 3 surówek , może sałatka, z napoi kawa herbata , woda z cytryną , sok jabłkowy, czy pomarańczowy

sylwia_sl

Zadanych pytań: 119

27.06.2014 08:35

Ja z tradycyjnym obiadem raczej bym się wstrzymała. Na ciepło proponuję takie danie, które spokojnie można przygotować wcześniej a u mnie na stole zawsze stoi w podgrzewaczu, więc nie ma potrzeby stania przy garach http://www.doradcasmaku.pl/przepis/306760/bigos-po-cygansku.html, do tego jakieś przekąski, które mogą już czekać na gości np: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/323800/muszle-z-lososiem-.html, http://www.doradcasmaku.pl/przepis/312293/faszerowane-przysmaki.html, dobrym pomysłem są też faszerowane pieczarki bo nadają się do zjedzenia zarówno na ciepło jak i na zimno, no i polecam też zrobienie mini roladek ze schabu z nadzieniem np ze szpinaku, pieczarek czy szynki. Jednak tak jak pisze większość nie ma co przesadzać z ilością bo to póżna pora. Powodzenia :) Umnie za tydzień roczek do przygotowania więc chętnie korzystam z podpowiedzi :)))

Konczi

Zadanych pytań: 632

27.06.2014 10:29

Podałabym coś jednogarnkowe, jakiś gulasz, strogonow, bogracz lub zrobiłabym, roladki ze szpinakiem, po powrocie włożyłabym je do parowara by się podgrzewały i nastawiłabym ziemniaczki do tego wcześniej przygotowana surówka ....

asiczekz

Zadanych pytań: 6

27.06.2014 15:35

dzięki wielkie za wszystkie pomysły, z kilku na pewno skorzystam, mam jeszcze miesiąc ale nie lubię tak na ostatnią chwilę :) pozdrawiam

Grażyna13

Zadanych pytań: 849

27.06.2014 20:59

Można upiec w piekarniku udka kurczaka, karkówkę i podgrzać w nim przed podaniem gosciom

magduś83

Zadanych pytań: 46

28.06.2014 15:14

Ja bym zrezygnowała z ziemniaków, bo to dość późno, ciepłe mięso z surówkami i jakieś danie jednogarnkowe powinno wystarczyć, a potem kawa i ciasto, no chyba że spodziewasz się że goście lubią posiedzieć to jeszcze jakieś przegryzki po kawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak