Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

28.02.2014 18:47

pomocy! koleżanka robiła eksperyment i coś zrobiła nie tak robiąc tort,miała blaty bezowe i przekładała je lodami mrożą się już 3 godz.i nie chcą się zmrozić jest on potrzebny na dziś co zrobić aby zmarzły ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

borgia

Zadanych pytań: 89

28.02.2014 21:47

Ja trochę inaczej... Trafiam co pewien czas na bezy przełożone lodami - w sensie upieczone własnoręcznie krążki bezowe plus zrobione własnoręcznie lody (mogę przesłać link do bardzo pięknie wyglądającego takiego tortu, ale po angielsku). Myślę, że zastąpienie lodów kupnymi ujmie nam masę czasu. Mam w ulubionych zakładkach ten tort... i autorka pisze - zamrażać minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc. Być może beza rzeczywiście ma w sobie coś magicznego, ale sądzę, że aby rozsmarować lody, trzeba je trochę potrzymać w cieple. I w tym momencie poczekać aż z powrotem się zamrożą. Beza plus lody to piękny zestaw i myślę, że pyszny. Plan super. A zwiększenie - znaczy zmniejszenie ;) - temperatury jest świetnym pomysłem.

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

28.02.2014 20:23

może się mylę ,ale beza i lody jakoś mi nie pasuje do tortu,bo beza będzie wilgotna.Chyba będzie jednak szybciej jak upieczesz biszkopt i a tym czasie ubijesz śmietanę ,w godzinę taki tort może być gotowy do zjedzenia:)

kate.500

Zadanych pytań: 1516

28.02.2014 20:41

proponuję zwiększyć temperaturę w zamrażarce

Odpowiedzi (4)

kosmitka

Zadanych pytań: 1

28.02.2014 19:31

Myślę ale nie jestem do końca pewna ale beza w pewnym stopniu zatrzymuje ciepło mimo iż jest w zamrażarce od jakiegoś czasu ciężko będzie może niech na szybko machnie biszkopty i połączy z lodami a bezy z owocami i delikatnym kremem ,bądz zrobi sam tort lodowy z dodatkami potem pokruszonej bezy

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

28.02.2014 21:13

dziękuję za rady :)

Klausia

Zadanych pytań: 251

28.02.2014 22:01

Z bezą zajmie to na pewno znacznie więcej czasu ponieważ ma ona trochę taką styropianową strukturę, że izoluje :)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

28.02.2014 23:11

@borgia robiła ona tak jak piszesz lody oczywiście kupne odrobinę rozmroziła i smarowała blaty ja mówiłam podobnie że po prostu zaczęła robić to zbyt późno bo robiła to dzisiaj po południu a miało to być na dzisiejszy wieczór jeszcze raz dziękuję za wszelkie rady :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak