Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

erym

Zadanych pytań: 24

05.04.2015 23:56

Pomocy, pieke tort dla synka, jutro konczy 2 latka. Chcialam ubic piane z 7 jaj, dostalo mi sie troche zoltka, troche ubilam i zaczelam dodawac za wczesnie cukier i cos mi sie ta biana nie chce ubic. Wyrzucic i zaczynac od nowa?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

06.04.2015 02:12

Jeśli nie chce się porządnie ubić piana, być może jest to skutkiem niezbyt świeżych jajek (jeśli są to jajka kupne), bo wtedy białko zmienia strukturę, rzednie i piana już się nie ubije. A jeśli ubija się do pewnego momentu i problemem jest, że nie chce się ubić na sztywno, wówczas czasem wystarczy dodać niewielką ilość soku z cytryny, który lekko ścina białko i piana ubija się lepiej.

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

06.04.2015 22:21

Jeśli to miała być ubita piana do biszkoptu ,to trzeba było do niej dodać tylko żółtka i ubić wszystko razem-biszkopt i tak wyjdzie,nigdy nie wyrzucajj za wcześnie zawsze można z takich białek upiec pyszną babkę

erym

Zadanych pytań: 24

05.04.2015 23:57

dzisiaj padam sprobuje od rana, od nowa, dalam ta niby piane do lodowki, moze bedzie mi latwiej, bo calkiem stracilam cierpliwosc...

Odpowiedzi (18)

Ankha

Zadanych pytań: 112

06.04.2015 00:19

Szkoda składników, ale ja bym zrobiła jeszcze raz pianę z nowych jajek, poza tym w dziennym świetle lepiej widać czy jakaś drobinka żółtka nie wpadła do białek.

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

06.04.2015 03:39

mi się zawsze dobrze piana ubija gdy białka mam temperatura pokojowa, nie z lodówki

Margo1

Zadanych pytań: 2141

06.04.2015 07:49

A piana miała temperaturę pokojową , bo ja zawsze gdy ubijam to wcześniej wyjmuję .

Konczi

Zadanych pytań: 632

06.04.2015 08:07

ja bym ubiła od nowa ... czekam na torcik i 100 lat dla synka :))

Magdalena Rysińska

Zadanych pytań: 9

06.04.2015 08:27

Mogłaś spróbować dodać sody oczyszczonej, pomaga w ścięciu białka.

Skotka

Zadanych pytań: 0

06.04.2015 09:25

Jeżeli to ma być biszkopt to dodaj żółtka i cukier i ubijaj dalej. Potrwa to trochę dłużej ale się ubije.

Mniam

Zadanych pytań: 87

06.04.2015 10:20

Jak już zaczęłaś ubijać to trzeba było ubijać dalej dodając żółtka. Odkładając to co już ubiłaś, spowoduje że piana jeszcze bardziej będzie wodnista. Szkoda wyrzucać tyle jajek.

Janina

Zadanych pytań: 159

06.04.2015 10:22

Zawsze do ubijania na biszkopt jajka wyjmuję wcześniej z lodówki żeby złapały temperaturę pokojową ale zawsze warto przed ubijaniem do białek dać szczyptę soli.;)

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

06.04.2015 10:36

jednak ubiłabym od nowa

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

06.04.2015 10:58

Najlepiej zacznij wszystko od nowa, nie będziesz się denerwować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak