Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Habibi

Zadanych pytań: 690

04.10.2016 18:26

Ponieważ z nudów wreszcie dziś przejrzałam kilka zgłoszeń sprzed 2 dni (dostałam 25...) nadużyć w moich przepisach, chcę Wam (wszystkim aktywnym użytkownikom) napisać, abyście dokładnie sprawdzali co zaznaczacie przy głównym składniku potrawy (zwłaszcza przy edytowaniu przepisu) - podejrzewam, że czasami automatycznie wskakuje "drób" i rodzaj obróbki "marynowanie" ... * Piszę to, ponieważ przez zgłaszającą ... (powiedzmy "osobę") zostałam posądzona o to, że nie odróżniam wieprzowiny od drobiu, że celowo nie zaznaczam głównego składnika (chyba z lenistwa) oraz ogólnie (lecąc skrótem myślowym), że nie radzę sobie z prostym formularzem... informuję tę ... (osobę), że ze względu na moje ponad 25-letnie doświadczenie kulinarne oraz ze względu na mój dojrzały wiek NIE mam problemu z rozróżnieniem gatunku mięsa, ani nie zaznaczam CELOWO "drób" przy deserach! Ale serdecznie dziękuję, że ta ... (osoba) spędziła aż tyle godzin ryjąc jak gryzoń w moich przepisach :))) Nie spodziewałam się aż tyle atencji :) * Wszystkich pozytywnych na DS serdecznie pozdrawiam :)

Odpowiedzi (26)

Diana Rusiłowicz

Zadanych pytań: 46

05.10.2016 00:59

Zgłaszanie nadużyć powinno być jawne i nie byłoby problemu :/

pestka

Zadanych pytań: 424

05.10.2016 07:22

Każdemu może zdarzyć się jakiś drobny błąd , ale z pewnością można przepis zrozumieć . Wystarczy trochę wzajemnej wyrozumiałości .!!

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

05.10.2016 07:51

nie zwracać uwagi, można się przyzwyczaić do zgłoszeń

Beatris

Zadanych pytań: 43

05.10.2016 08:06

Bzdurny powód do zgłaszania, przecież i tak nie wpływa to na punktację, a tylko psuje atmosferę :(

Habibi

Zadanych pytań: 690

05.10.2016 08:29

@Renataj, niestety nie możemy sami niczego poprawić, jeśli minął termin edycji, ale możemy sprawdzać podczas edytowania... Ja np każdy dodany przepis staram się natychmiast przejrzeć i od razu coś dopisać i poprawić ewentualne błędy lub niejasności. Ale zazwyczaj już nie sprawdzam zaznaczenia głównego składnika czy sposobu obróbki! I tu może być problem - stąd pomyślałam, że się z Wami tym spostrzeżeniem podzielę... A swoją drogą powinna być możliwość, aby zaznaczyć dwa lub trzy składniki potrawy, bo często trudno jest wybrać ten jedyny z listy i zaznacza się "inne"... a to nie o to chodzi...

Habibi

Zadanych pytań: 690

05.10.2016 08:37

A jeśli chodzi o odbieranie punktów, to zazwyczaj DS nie robi tego :) Pewnie wiele osób dostaje zarzut, że zdjęcia zamieszczane w galerii NIE obrazują efektu końcowego, ale... w regulaminie jest to wymóg TYLKO do prostych przepisów i jest wyraźnie zaznaczone, że NIE dotyczy przepisów krok po kroku! Ale co poradzić, jeśli ktoś (czyli zgłaszający) opanował czytanie tylko na poziomie podstawowym i bez zrozumienia ;) Jeśli dodajemy przepis w minimum 6 krokach, to dodawanie zdjęć w galerii NIE daje nam dodatkowych punktów, więc o co kaman??? Druga rzecz - po co jest galeria do przepisu zwykłego, jeśli zdjęcia nie mogą być podobne, a po dobie już nie doda się nowych, czyli np. z kolejnego przygotowania tej samej potrawy??? Napisałam do DS-a z prośbą o wyjaśnienie i zajęcie oficjalnego stanowiska w tej sprawie... ale skoro DS musi się zajmować lawiną idiotycznych zgłoszeń, to może nie mieć już czasu na korespondencję z nami ;)

gosia56

Zadanych pytań: 466

05.10.2016 08:43

niestety też ostatnio mnie to dosięgło nawet straciłam punkty ze naciągam stronę ale na nic pisanie ze to przez pomyłkę np ze ciasto jest marynowane widocznie cos poprawiałam i pózniej zapomniałam zmienić

Alex_M

Zadanych pytań: 119

05.10.2016 08:46

każdy czasem się pomyli. ale przy niektórych daniach jest i gotowanie i pieczenie, a głównych składników kilka, wybieramy więc subiektywnie, a potem przyjdzie taka alfa i omega i sieje zamęt.... proponuję tej osobie doczytać regulamin, bo często zgłaszane mam przepisy kpk że niby za proste, a które wg DSa są zgodne z regulaminem, na 100 ileś tam zgłoszeń nie usunięto mi ani jednego punktu! gdy byłam MS wysyłałam różne przepisy do DSa i pytałam, czy to zgodne z regulaminem? na tej podstawie dodaję od tej pory swoje przepisy kpk

justynkag

Zadanych pytań: 45

05.10.2016 08:49

Każdy może popełnić błąd.Najlepiej to się nie przejmować

mysza75

Zadanych pytań: 96

05.10.2016 10:25

Nie przejmować się. Ja sama popełniam takie gafy, ale to wiadomo że nie przez nieznajomośc gatunków mięsa i kategorii a przez przeoczenie. Bardziej skupiłabym się na przepisach niezgodnych z regulaminem pod względem kpk.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak