Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zakupy i składniki- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Karolina1987

Zadanych pytań: 25

02.07.2013 08:42

Ponoć producenci wędlin potrafią zrobić z 1kg szynki 2kg wędliny... myślicie że tak jest faktycznie? Kupujecie wędliny droższe typu szynka z pieca czy kiełbasa z wędzarni, po ponad 30zł/kg ale za to lepsze, czy jednak decydujecie się na tańsze wersje nie zastanawiając się nad tym co jest w środku?

Najlepsze odpowiedzi (3)

borgia

Zadanych pytań: 89

02.07.2013 09:27

Niestety - dla nas niestety - Emeslive ma rację. W większości przypadków nawet aromaty wędzenia dymem uzyskiwane są sztucznie, bo i szybciej, i taniej. Biorąc pod uwagę marżę sklepową, to ta wędlina od producenta jest za grosze.

Habibi

Zadanych pytań: 690

02.07.2013 09:58

Miałam w rodzinie osobę odpowiedzialną za tworzenie receptur masarniczych ... wiem dużo na temat "wędlin" wysokowydajnych... tylkopytanie, czy można nazwać wędliną coś, co ma 25% nięsa i MOMu? reszta to tłuszcz, białkosojoe, stabilizatory, zagęstniki, etc... E...coś tam przeważa znacznie nad miesem...

Habibi

Zadanych pytań: 690

02.07.2013 09:59

A konserwę/mielonkę tzw. turystyczną (puszkową) można zrobić w pół godziny NIE dodając ani grama mięsa !!! widziałam to na własne oczy ;)

Odpowiedzi (12)

Seba

Zadanych pytań: 1313

02.07.2013 08:56

Ja przeważnie staram się kupować droższą wędlinę

emeslive

Zadanych pytań: 288

02.07.2013 09:05

Tak naprawdę między wędliną za 15 zł, a tą za 30zł nie ma zbyt dużej różnicy w jakości. Porządna szynka czy polędwica nie ma prawa kosztować mniej jak 50zł/kg. Ja już dawno przestałem kupować nasze sklepowe wędliny. Wolę raz na jakiś czas upiec kawałek schabu, na kanapki zgrillować pierś z kurczaka, a jak mam ochotę na prawdziwą wędlinę to kupuję oryginalne Włoskie, szynkę czy salami. Owszem, są drogie, ale jeden plasterek grubości kartki papieru ma więcej smaku niż gruby plaster naszych rodzimych wyrobów.

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

02.07.2013 11:04

wolę swoje mięsa pieczone różne, z kiełbas to suche lepszej jakości ale rzadko

sasanka

Zadanych pytań: 22

02.07.2013 12:24

nie ma takich cudów że normalna wędlina kosztuje za kg mniej niż 10 zł a to zdarza się często na różnych promocjach :) wolę kupić raz na jakiś czas lepszą wędlinę niż wylewać z tacki szklanki wody jaką taka tania szyneczka oddaje

Łucja

Zadanych pytań: 28

02.07.2013 12:37

decyduję się jednak na droższą wędlinę, a najbardziej lubię domowe wyroby!

lee-aa

Zadanych pytań: 28

02.07.2013 13:08

Bardzo dokładnie sprawdzam skład wędlin i wędliny kupuje mi albo mama w zaprzyjaźnionej małej masarni, albo kupuję prawdziwe włoskie, hiszpańskie szynki lub bekony.Nie wierzę w dobrą wędlinę za 30zł/kg. Oczywiście też sama piekę.

Ania67

Zadanych pytań: 1134

02.07.2013 13:18

Mam znajomego , który sam wędzi wędliny w przydomowej wędzarni

wyattearp

Zadanych pytań: 102

02.07.2013 13:59

dlatego nie kupuję wędlin wolę upiec mięso i takie zjeść do chleba:)

okrysia

Zadanych pytań: 79

02.07.2013 17:02

ja kupuje mniej, ale te najdroższe

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

02.07.2013 17:45

Ostatnio bardzo trudno znaleźć wędlinę która by mi smakowała. Kupuję różne czasami drozsze czasami tańsze. NIestety wszystkie smakują mi tak samo.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak