Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Konczi

Zadanych pytań: 632

13.08.2013 19:11

Postanowiłam że z okazji roczku mojej córeczki sama upiekę tort, doradźcie jaką masę zrobić na wierzch by gładko się rozsmarowała ? Myślałam o bitej śmietanie z mascarpone i żelatyną, co o tym sądzicie ?

Odpowiedzi (15)

migotka28

Zadanych pytań: 20

13.08.2013 20:49

ja jeszcze mam problem z trotami bo kremy mi nie wychodza o dekoracjach już nie wspomne ale krem z bitej śmietany i mascarpone lub samej bitej śmietany i śmietafixu jak narazie zawsze się mi udaje więc myślę że to dobry pomysł do tego świeże owocki i bedzie super

Mniam

Zadanych pytań: 87

13.08.2013 21:26

@Konczi robiłam taką masę jak proponujesz, tylko nie dodawałam żelatyny, a fix żeby usztywnić. Robiłam dla mojego 2-latka.

sasanka

Zadanych pytań: 22

13.08.2013 21:32

a może masa budyniowa? jest delikatna, można ją dosłodzić lub pozostawić w "naturalnym" stanie i nie jest wtedy taka "muląca" jak czasami bywa bita śmietana :)

anemon

Zadanych pytań: 163

14.08.2013 00:09

Twój pomysł jest bardzo dobry, tylko nie dawaj żelatyny ani żadnych fiksów, skoro Twoje dziecko ma ten tort jeść. Masa będzie gładka, smaczna i co najważniejsze odpowiednia dla solenizanta.

Konczi

Zadanych pytań: 632

14.08.2013 08:15

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) zastanawiam się nad propozycją masy z pianek i cukru pudru (nigdy nie robilam) chciałabym by wierzch tortu był idealnie gładki ... chyba zrezygnuję z serka mascarpone ale żelatyne dołożę ....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak