Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

13.09.2015 19:48

Poszukuję prostych, sprawdzonych i zawsze udających się przepisów na pieczone ciasta dla 12-latki. Młoda ma zacięcie kulinarne. Do tej pory przygotowywała ciasta na biszkoptach, herbatnikach lub gotowych spodach a teraz zaczęła piec: biszkopt wyszedł ok ale potem porwała się na drożdżowe ze śliwkami, które nie wyrosło i się trochę zniechęciła. Chcę jakimiś prostymi ciastami podbudować jej wiarę w siebie i swoje zdolności:)

Najlepsze odpowiedzi (3)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

14.09.2015 22:08

Polecam : Ciasteczka owsiane, muffiny, babka na oleju, babka majonezowa, ciasto zebra.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

13.09.2015 22:13

ja zaczynałam od babek jak byłam w jej wieku

Maridka19

Zadanych pytań: 59

14.09.2015 08:14

A może właśnie by spróbowała różnego rodzaju ciasteczka ? Albo muffinki ?

Odpowiedzi (24)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

13.09.2015 19:56

Szybki i zawsze się udaje, można zrobić ze śliwkami http://www.doradcasmaku.pl/przepis/239463/ciasto-z-jablkami.html

Renata9

Zadanych pytań: 329

13.09.2015 19:58

Zapraszam do mojej księgi, tam znajdziesz łatwe przepisy na ciasta, np. to: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/295202/bardzo-szybkie-ciasto-renatki.html

gosia56

Zadanych pytań: 466

13.09.2015 20:05

Polecam muffinki robi się bardzo szybko nie trzeba mieszać ciast dokładnie;)

anemon

Zadanych pytań: 163

13.09.2015 20:18

Jeśli Córka chce zacząć piec drożdżowe, to mogę Jej doradzić z własnego doświadczenia, że najlepiej zacząć od prostego placka drożdżowego jedynie z kruszonką, bez owoców, a i tej kruszonki niech nie daje zbyt dużo, to na pewno ciasto Córce się uda. Jeśli już zechce piec drożdżowe z owocami, to moim zdaniem lepiej zacząć od takiego z jabłkami /jabłek na początek lepiej dać za mało niż za dużo/. Śliwki na ogół są bardziej soczyste od jabłek, więc szansa, że placek opadnie jest dużo większa. Życzę Córce powodzenia, a najważniejsze, to niech się nie poddaje, tylko próbuje.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

13.09.2015 21:52

Najlepiej niech spróbuje i zacznie tak jak ja kiedyś zaczynałam od drożdżowego ,potem dodawałam owoce, muffinki też są dobrym rozwiązaniem.

Jumper123

Zadanych pytań: 24

13.09.2015 22:05

Fajny też jest biszkopt trójkolorowy dzielimy na 3 części jedno zostawiamy biało jedno mieszamy z cacao a drugą z kisielem truskawkowym można przełożyć bitą śmietaną lub dodać na wierzch owoce i zalać galaretką

Alex_M

Zadanych pytań: 119

14.09.2015 06:14

to wychodzi zawsze: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/357421/kefirowe-ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka.html http://www.doradcasmaku.pl/przepis/357242/cytrynowe-ciasto-piaskowe-z-truskawkami.html (można bez owoców ), http://www.doradcasmaku.pl/przepis/330337/ciasto-kawowe-z-polewa.html http://www.doradcasmaku.pl/przepis/284982/ucierane-ciasto-z-truskawkami.html http://www.doradcasmaku.pl/przepis/321123/drozdzowe-nocne-z-rabarbarem.html :)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

14.09.2015 07:08

Może namów Ją na ciasteczka np owsiane lub maślane, zawsze się udają, a jakie smaczne......

Habibi

Zadanych pytań: 690

14.09.2015 08:00

Ja drożdżowe zaczynała od tych prostych, niezbyt gęstych, które wyrabialam mikserem albo w malakserze :) Dobre na początek są ciasta ucierane, wszelkie muffinki oraz biszkoptowe bez ubijania piany. Przede wszystkim zasady powinna przyswoić - do drożdżowego użyć swiezutkich drożdży albo suszonych, nie używać zbyt ciepłego płynu czy stopionego masła, nie przeziębić rosnącego ciasta... etc. Wiadomo, że przepisy w sieci są różne i nie zawsze się udają nawet doświadczonej gospodyni. Jesli nie masz, to proponuję zakup pewnej ksiazki "Ciasta, ciastka, ciasteczka" autor Jan Czernikowski oraz "PIEKĘ CIASTA I CIASTECZKA" autorka Wanda Piotrowiakowa. Mam te książki z bardzo starych wydań i powiem szczerze, że zawsze się z nich wszystko udaje! Tam nie ma udzielonych przepisów, ale jest sama klasyka. Moja mama z nich również korzystała już w latach 70-tych i do dziś je ma i korzysta. A dlatego, ze przepisy są sprawdzone i wypróbowane - książki mają coraz to nowsze wydania i dodruki.

Habibi

Zadanych pytań: 690

14.09.2015 08:01

(Literowka) ...nie ma w nich udziwnionych przepisów...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak