Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Ilona_eS

Zadanych pytań: 57

22.03.2016 10:59

poszukuje przepis na biszkopt do tortownicy 21 cm tak by przekroic je na 2 czesci i niebyly za duze ani za male jak na tort? tylko na dwie czesci chce przekroic poniewaz upiekłabym drugi taki sam tylko ciemny i otzryalabym w sumie 4 blaty. W przepisach znajduje biszkopty z 6 jaj ale wtedy kroi sie je na 3 czesci i sa jednokolorowe..;/

Najlepsze odpowiedzi (3)

mysza75

Zadanych pytań: 96

23.03.2016 10:01

normalnie robię z 5 jaj na taką formę i 3 blaty wychodzą. Upiekłabym z 4 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej i ziemniaczanej może być ciut mniej maki niż połowa szklanki ogólnie przyjmuje się dwie łyżki maki na jedno jajko. Ja nie dodaję proszku do jasnego ale do ciemnego trzeba dodać

gosia56

Zadanych pytań: 466

23.03.2016 09:55

Też bym zmniejszyła produkty i upiekła dwa biszkopty jeden jasny drugi kakaowy

Renataj

Zadanych pytań: 1275

25.03.2016 21:00

@Janina - dzisiaj upiekłam biszkopt zgodnie z Twoim przepisem i wyszedł rewelacyjnie. Pewnie go jutro przekroję na dwa blaty ale na upartego pewnie wyszłyby i trzy /chociaż bardzo cienkie ale nie "prześwitujące"/ Dzięki za przepis:)

Odpowiedzi (9)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

22.03.2016 11:12

dałabym mniej składników odpowiednio aby otrzymać mniejszy biszkopt, np o połowę

Alex_M

Zadanych pytań: 119

22.03.2016 12:06

zrób dwa biszkopty, z 3 jaj każdy. jeden biały, drugi z kakao ;) myślę, że wysokość będzie dobra.

Janina

Zadanych pytań: 159

22.03.2016 13:39

Biszkopt, który zawsze się udaje; 4 jaja, 3/4 szkl. cukru, 1/2 szkl. mąki tortowej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku, 2 łyżki wody. Będziesz zadowolona;))

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

22.03.2016 14:08

Ja robię tak jak Janina i biszkopt zawsze się udaje i nigdy nie opada Na taką tortownice spokojnie przekroisz go na 2 blaty

2milutka

Zadanych pytań: 134

22.03.2016 14:14

dokładnie jak piszą dziewczyny skladniki zmniejszyć o połowę i juz jest jak trzeba

MałaMi89

Zadanych pytań: 26

22.03.2016 16:08

Ja też sobie zmniejszam lub zwiększam ilość składników i ten sposób polecam w tym przypadku. Ale też wysokość biszkoptu może zależeć od wielkości jaj, stopnia ubicia piany lub czy z proszkiem do pieczenia czy bez... Możesz też poszukać w wyszukiwarce wpisując wprost biszkopt 21cm (+ słowo tortownica, blaszka czy forma, bo różnie ludzie piszą) i może znajdziesz gotowe proporcje bez przeliczania.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

22.03.2016 17:10

Biszkopt przekrojony na 2 części do blaszki 21 cm. można upiec z nst. składników, tj. : 4 jaja, 3/4 szkl. cukru, 1/2 szkl. mąki tortowej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku, 2 łyżki wody.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

22.03.2016 17:42

upiecz biszkopt z 4 jajek i wyjdą 2 blaty

ben-ka

Zadanych pytań: 459

22.03.2016 18:08

Najczęściej robię z 4 jajek, szklanki mąki, szklanki cukru i 1 łyżeczki proszku do pieczenia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak