Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

23.04.2014 09:32

Poszukuję przepisu na cienki /bardzo cienki/ biszkopt. Chcę zrobić piankę /kremówka + galaretka/ na cienkim biszkopcie - zazwyczaj piekłam jeden, przekrawałam go na pół i miałam dwa placki ale tym razem potrzebuję tylko jeden. Proszę o konkretny przepis /ile jajek, mąki i tp i ile czasu piec w jakiej temp. Dzięki !

Najlepsze odpowiedzi (3)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

23.04.2014 19:10

jeśli potrzebuję cienki to piekę z 2 jajek na blachę

borgia

Zadanych pytań: 89

23.04.2014 10:20

Proszę bardzo - tu przepis na 1 blat biszkoptowy: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/55967/torcik-truskawkowy-jak-marzenie.html

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

23.04.2014 11:19

ja zawsze robię biszkopt w proporcji na każde 1 jajko-50 gram mąki-30 gram cukru. A jedynym sekretem jest ubijanie piany na wolnych obrotach minimum 15 minut, stosując te proporcje robie biszkopty w zależności od potrzeby - duze, małe, srednie, a sposób przygotowania jak w kazdym biszkopcie -białka ubijam minimum 10 minut na wolnych obrotach, dodaje cukier i kontynuje kolejne 5 minut., następnie dodaje po 1 żółtku, na koncu dodaje mąkę przesianą prze sito i mieszam delikatnie drewnianą łyżką kolistymi ruchami od dołu do góry, pieke w temp. 180-170 stopni i sprawdzam patyczkiem;

Odpowiedzi (8)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

23.04.2014 11:25

Dzięki za odpowiedzi !!!

kasiaw

Zadanych pytań: 470

23.04.2014 15:20

ja też chętnie skorzystam z waszych propozycji

Zdzisław

Zadanych pytań: 582

23.04.2014 17:01

też mi ter rady się przydadzą

Klausia

Zadanych pytań: 251

23.04.2014 17:45

to skoro chcesz mieć tylko jedną cienką warstwę to po prostu zmniejsz proporcje o połowę :)

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

23.04.2014 18:37

jak masz dobry sprawdzony przepis na biszkopt to wystarczy zmniejszyć proporcje wg potrzeby tan gruby od cienkiego różni się tylko ilością ciasta wylanego na blachę

Kasia35

Zadanych pytań: 218

24.04.2014 09:17

bardzo cenne rady tutaj znalazłam - dziękuję :)

Janina

Zadanych pytań: 159

24.04.2014 10:41

W mojej księdze jest przepis na udany biszkopt;)

gosiag

Zadanych pytań: 0

24.04.2014 21:10

ja na jedne jajko daję 1 lyżke cukru i 1 lyżke mąki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak