Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

04.11.2013 18:51

Poszukuje przepisu na deser który można kupić w cukierniach a jest to PIANKA (na dole i na górze ciasto francuskie a w środku cudowna pianka), spotkałam sie też z nazwa napoleonki (choć to dla mnie raczej rodzaj kremówki), moze ktoś z Was pracuje w cukierni i zdradzi przepis? Bardzo mi zależy. Może być prywanta wiadomosć.

Najlepsze odpowiedzi (3)

mamusia1

Zadanych pytań: 1016

05.11.2013 08:40

ja jadłam na weselu i do ptasiego mleczka jest dodana bita smietana i żelatyna-może o to Ci chodzi?

borgia

Zadanych pytań: 89

04.11.2013 20:04

U nas na takie ciacho mówi się Napoleonka. Piana może być biała lub różowa... a jako dziecko wolałam różową, bo chciałam żeby była malinowa. Wcale malinami nie smakowała, ale nic to. Ta pianka jest z białka zaparzanego - może spróbuj wg tego klucza.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

04.11.2013 19:07

No właśnie problem w tym że spotkałam sie ze stosowaniem tych nazw zamiennie. Ale chodzi mi o takie ciacho: na górze i na dole jest ciasto francuskie a w środku pianka, najcześciej w kolorze różowym. Uwielbiam je ale nie wiem jak się je robi :(.

Odpowiedzi (6)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

04.11.2013 18:57

To chodzi Ci o napoleonkę czy coś innego,bo nie bardzo rozumiem.Przepis na napoleonkę znam ale na piankę,to nie.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

04.11.2013 19:52

a może spróbuj zrobić coś w rodzaju ptasiego mleczka w środku a dół i góra z ciasta francuskiego

ben-ka

Zadanych pytań: 459

04.11.2013 20:08

Teraz juz wiem,nie chodzi Ci o napoleonkę,bo choć jest na takim siekanym cieście,podobnym do francuskiego ale ma krem gotowany jak bydyń.Myslę,że to ptasie mleczko ta pianka,chyba mam przepis dodany na DS ale na 100% nie jestem pewna.

ben-ka

Zadanych pytań: 459

04.11.2013 20:15

Proszę bardzo,masz przepis na swoją piankę:) możesz dodać barwnik i będzie różowa,tylko ten syrop to długo si gotuje-musisz o tym wiedzieć! http://www.doradcasmaku.pl/przepis/64411/ptasie-mleczko.html

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

04.11.2013 21:53

Niestety takie ptasie mleczko z zaparzanego białka robiłam i to nie to :( Ale mimo wszystko dziekuje za chęci :)

Beata73

Zadanych pytań: 1093

05.11.2013 14:02

Ja tak jak Borgia myślę,że jest to Napoleonka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak