Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

25.08.2014 12:17

Poszukuję przepisu na sos paprykowy na zimę ale z naturalnych składników czyli bez koncentratu czy przecieru pomidorowego. Macie w swoich zbiorach taki przepis ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

mysza75

Zadanych pytań: 96

25.08.2014 22:31

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/296968/sos-pomidorowo-paprykowy-ostry.html tu masz przepis

Wacław

Zadanych pytań: 1269

25.08.2014 12:28

spójrz na ten przepis,może Ci się spodoba,jest w nim mała ilość koncentratu : http://www.doradcasmaku.pl/przepis/248409/sos-z-papryki-do-sloikow.html

Habibi

Zadanych pytań: 690

25.08.2014 14:29

Jeśli boisz się lub nie używasz z innego powodu kupnych przecierów czy koncentratów pomidorowych, możesz przecież udusić świeże pomidory i przetrzeć przez sitko, a następnie odparować po pożądanej konsystencji! Ja tak robię, kiedy uda mi się kupić bardzo dojrzałe pomidorki, chociaż nie uważam dobrej jakości koncentratów kupnych za coś złego! Wręcz uważam, że na rynku jest kilka dobrych produktów, które w znacznym stopniu pozwalają na zaoszczędzenie naszego czasu i pracy :) Natomiast proponuję dodać do sosu paprykowego pieczoną paprykę oraz własne ulubione zestawy przypraw i ziół. Ja własnie tak przygotowuję swoje sosy i ketchupy - raczej staram się nie odtwarzać dokładnie gotowych receptur, bo jak wiadomo, każdemu coś innego smakuje :)

Odpowiedzi (7)

Ali

Zadanych pytań: 0

25.08.2014 13:41

Ja mam pomidorowo-paprykowy, jeśli ci pasuje. 2 kg pomidorów 1 kg cebuli 1,5 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 5 ziaren czarnego pieprzu 5 liści laurowych Pomidory zlewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę na mniejsze kawałki (po oczyszczeniu z gniazd nasiennych ). Marchewkę obieramy o ścieramy na drobnych oczkach. W garnku z grubym dnem (grube dno jest ważne, żeby się przecier nie przypalał) rozgrzewamy olej i wkładamy pokrojone warzywa. Dusimy przez 30 minut i dodajemy pozostałe składniki (ocet, cukier i przyprawy). Dusimy jeszcze jakiś czas często mieszając, aż soki z warzyw się zredukują. Czas duszenia jest zależny od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Czy bardziej płynną jak przecier, czy nieco gęstszą jak koncentrat. My w sumie dusiliśmy około 2 godziny na bardzo małym ogniu. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy mocno i stawiamy do góry dnem żeby słoiki się zassały.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

25.08.2014 14:39

Dzięki za przepisy, z pewnością wykorzystam. Habibi - w sezonie letnim staram się wykorzystywać i "przetwarzać" wszystko to co rośnie w ogrodzie a koncentraty czy przeciery również wykorzystuję ale zimą jak nie mam swoich świeżych warzyw z ogrodu.

Jolanta_P-S

Zadanych pytań: 695

25.08.2014 16:48

Ja zrobiłam w tym roku dwa rodzaje sosów paprykowych, jeden z pieczonej papryki bez skórki, drugi z miksowanej papryki w blenderze kielichowym, oba są pyszne, ale jeszcze nie dodałam na DS.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

25.08.2014 17:39

No to Jolanto_P-S czekam na przepisy:)

Janina

Zadanych pytań: 159

25.08.2014 18:11

Właśnie jestem w trakcie robienia, podam przepis jak najszybciej będę mogła;)

paula191919

Zadanych pytań: 54

25.08.2014 21:01

Niestety nie.... u babci w zeszytach też nic nie znalazłam..... Choć ma tam mnóstwo tego ; o

BernadettaP

Zadanych pytań: 504

28.08.2014 20:55

Ja od ubiegłego roku robię pyszny sos pomidorowy z pieczoną papryką, ale nie wiem nawet czy dodałam już przepis na DS. Na pewno znajdziesz go jednak u mnie na blogu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak