Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

sylwia_sl

Zadanych pytań: 119

20.12.2014 11:34

Potrzebuję pomocy :) Chciałam zrobić paszteciki z kapustą i grzybami i potrzebuję przepis na ciasto ( takie które na pewno mi sie uda). Proszę uwzględnić, że pieczenie to dla mnie wielkie wyzwanie i bardzo kiepsko mi to wychodzi :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

20.12.2014 21:33

Proszę bardzo wypróbuj mój przepis,a będziesz zadowolona.http://www.doradcasmaku.pl/przepis/81289/paszteciki-do-barszczu.html

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

20.12.2014 11:43

jeżeli tak jak piszesz pieczenie to dla ciebie wielkie wyzwanie możesz przygotować paszteciki z gotowego ciasta francuskiego na pewno będą udane albo zrobić najprostsze kruche ciasto z podstawowego przepisu

Alex_M

Zadanych pytań: 119

20.12.2014 11:59

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/305265/kapusniaczki-kruchodrozdzowe.html polecam ten przepis :) przyjemnie się z tym ciastem pracuje i wychodzą pyszne paszteciki/kapuśniaczki :)

Odpowiedzi (11)

sylwia_sl

Zadanych pytań: 119

20.12.2014 11:44

no właśnie nie lubię ciasta francuskiego i wolałabym zrobić kruche

gosia561

Zadanych pytań: 1389

20.12.2014 12:56

najlepiej kupić gotowe francuskie

gosia56

Zadanych pytań: 466

20.12.2014 13:21

a ja polecam takie ciasto 25 dkg mąki,25 dkg twarogu i 25 dkg margaryny zagniatamy ciasto z posiekanej margaryny chłodzimy i robimy paszteciki

migotka28

Zadanych pytań: 20

20.12.2014 15:23

ja robiłam takie i są pyszne Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami składniki: ciasto 350g mąki pszennej+do podsypania 200g masła lub margaryny 1 jajko szczypta soli 100g gęstej kwaśnej śmietany farsz 300 g pieczarek 250 g ugotowaniej kiszonej kapusty 1 duża cebula 1 łyżeczka majeranku sól,pieprz olej do smażenia oraz 1 małe jajko czarny sezam i czarnuszkado posypania Przygotować farsz. Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju. Potem dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodać drobniutko pokrojoną ugotowaną kapustę. Wszystko wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić do wystudzenia. Przygotować ciasto. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Następnie zrobić wgłębienie i dodać jajko śmietanę i kawałki masła. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Następnie ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 45x38. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałeczek z farszu i zwinąć ciasto w rulon tak aby przykryło farsz. Rulon z farszem odciąć od pozostałego ciasta. W ten sam sposób przygotować kolejne ruloniki. Mi wyszły 3 takie ruloniki. Następnie ruloniki z farszem pokroić na kawałki o długości ok 2-3 cm. Paszteciki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem i czarnuszką. Wstawić do nagrzanego na 175 C piekarnika i piec ok 25-30 minut, funkcja termoobieg.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

20.12.2014 16:29

Ja zawsze daję 2,5 szklanki maki 5 dag drożdzy , margaryne 25 dag,2 jajka , pół szklanki mleka i sól

misia53

Zadanych pytań: 339

20.12.2014 21:21

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/296057/kapusniaczki-polkruche-drozdzowe.html moje są bardzo smaczne choć nie ukrywam ,że tak łatwo się nie robi ,bo ciasto jest bardzo delikatne , miękkie i trzeba trochę wyczucia......... ale warto!

Christopher

Zadanych pytań: 31

20.12.2014 23:08

No i teraz dopiero masz problem,który przepis wybrać. Mnie najbliższa , jeśli chodzi o ciasto jest propozycja "migotka 28".

MałaMi89

Zadanych pytań: 26

20.12.2014 23:28

A mnie zaciekawiła Gosia56 :) nigdy nie robiłam ciasta na paszteciki z twarogu... A tak względem tematu to ja paszteciki zazwyczaj zwijam z ciasta naleśnikowego, tylko bez cukru, na bazie wody i odrobiny mleka. A drożdżowe to nazywam "bułeczki" :) z kruchego nie robiłam, z francuskiego też nie..

Ola1984

Zadanych pytań: 295

21.12.2014 09:48

Polecam Ci mój przepis an kapuśniaczki z ciasta drożdżowego - wychodzą idealne :) http://www.doradcasmaku.pl/przepis/304627/drozdzowe-kapusniaczki-z-pieczarkami.html

sylwia_sl

Zadanych pytań: 119

21.12.2014 17:59

Dziękuję za podpowiedzi - chyba zrobię ciasto drożdżowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak