Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

16.09.2014 14:14

Potrzebuję porady w sprawie ziemniaków. Orientuje się ktoś, co to za odmiana i do czego najlepiej jej używać? Mają mocno różową skórkę, a po obraniu i ugotowaniu są żółte, raczej zwyczajne w smaku. Znajomych oszukał sprzedawca sadzeniaków i zamiast Irgi mają całe pole takich czerwoniaczków:)

Najlepsze odpowiedzi (3)

Czyki

Zadanych pytań: 72

16.09.2014 16:18

Wydaje mi się że to odmiana Amerykanów, takie kupuję od mojego pana na targu, mają czerwoną skórkę i są dobre.

kuklik

Zadanych pytań: 604

16.09.2014 18:36

miałam kiedyś czerwone nazwy nie pamiętam ale były smaczne i idealne do sałatek

Katarzyna59

Zadanych pytań: 717

16.09.2014 18:44

ja też kiedyś miałam taką odmianę i były bardzo smaczne, używałam je do wszystkiego

Odpowiedzi (11)

gosia56

Zadanych pytań: 466

16.09.2014 14:19

kiedyś miałam na zimę takie ziemniaki z czerwoną skórką używałam je jak inne ziemniaki ale ze je dostałam to jaka to odmiana nie pytałam.

CAROLL1989

Zadanych pytań: 12

16.09.2014 14:24

http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/odmiany-ziemniakow-id846.html Według tego artykułu albo Asterix albo Redstar

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

16.09.2014 14:28

daleko mi do specjalistki od kartofli, ale igra też ma taką różową skórke Carolla też ma rację- to może być jedna z tych trzech odmian

Habibi

Zadanych pytań: 690

16.09.2014 14:43

Nie znam nazwy odmiany, ale z przeznaczeniem kolorowych ziemniaków jest dokładnie tak, jak ze zwykłymi - są zazwyczaj dzielone na trzy grupy: A, B i AB - AB to ziemniaki uniwersalnego zastosowania, A to odmiana bardziej zwarta i nadaje się do zup, sałatek, zapiekanek, na frytki, etc - czy wszędzie tam, gdzie zależy nam, aby ziemniak zachował kształt krojeni i nie rozsypywał się. Odmiana B jest sypka i świetnie nadaje się na puree, kluchy, pierogi i do zapiekania w formie utłuczonej. A ziemniaki z różową skórką (o lekko kremowym kolorze wewnątrz) widziałam wielokrotnie w marketach z przeznaczeniem do sałatek. Kiedyś kupowałam je do pieczenia w cząstkach - uważam, że to może być odmiana uniwersalna. TEST można łatwo zrobić - rozkroić surowy ziemniak na połowę i pocierać połówkami przez kilka chwil - sypkie ziemniaki wydzielą dużo skrobi, która dość mocno skleja połówki :) Jeśli się łatwo rozdzielają to zapewne odmiana A, czyli do sałatek.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

16.09.2014 17:40

Ja znów słyszałam, że to są najsmaczniejsze ziemniaki i trudno takie u nas dostać

Renata9

Zadanych pytań: 329

16.09.2014 19:45

najlepiej spytaj jakieś dobrego rolnika, co uprawia ziemniaki to będziesz wiedziała na 100 %

Lis

Zadanych pytań: 56

16.09.2014 21:41

Jeśli szybko się gotują to jest to bellarosa a jeśli się gotują długo to Asterix, z doświadczenia wiem że te pierwsze dobre są do takiego zwykłego gotowania do obiadu a drugie bardzo smaczne do frytek:)Mam nadzieję że coś pomogłam.

Janina

Zadanych pytań: 159

16.09.2014 22:36

Ja mam irgę i myślałam w pierwszej wersji, że o nie chodzi. ;)

bietka

Zadanych pytań: 563

17.09.2014 07:08

my sadzimy takie ziemniaki i sa to Bellarosa i są naprawdę smaczne :)

erym

Zadanych pytań: 24

17.09.2014 13:26

uwielbiam czerwone ziemniaki, mam je od znajonej malo, ale sa wyborne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak