Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

07.07.2015 14:57

Potrzebuje przepis na zakwas. Ale taki konkretny, krok po kroku. Może ktos mi dokładnie wyjaśni co i jak :) bo przymierzam sie do zrobienia już od dawna i nie mogę sie do tego zabrać. Mąka żytnia 720 chyba będzie dobra?

Najlepsze odpowiedzi (3)

anemon

Zadanych pytań: 163

08.07.2015 09:29

Dużo lepsza na początek jest mąka żytnia typ 2000, najlepiej samodzielnie świeżo zmielona, ale z tej 720 też Ci się zakwas uda.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

07.07.2015 17:36

acha, i tak jak pisze berys, mozna tez od kazdego chlebowego ciasta odlozyc kilka lyzek i trzymac taki starter na kolejny raz. Zakwas samodzielnie robiony trzymamy po uzyciu w lodowce, przed planowanym pieczeniem wyciagamy okolo 12 godzin wczesniej i dosypujemy mu troche maki i dolewamy troche wody, zeby go ozywic. Nie uzywany dokarmiamy raz na tydzien- czyli to samo, dosypac maki, dolac wody i dokladnie wymieszac, zostawic na kilka godzin i do lodowki

berys18

Zadanych pytań: 1434

07.07.2015 16:58

a może ktoś się podzieli z Tobą swoim zakwasem? My pieczemy chleb 2 razy w tygodniu, mąż zakwas dostał od koleżanki, teraz zawsze sobie odkładamy do słoiczka i mamy na następny raz

Odpowiedzi (10)

Stenka

Zadanych pytań: 467

07.07.2015 15:03

A do czego ma być ten zakwas?

Janina

Zadanych pytań: 159

07.07.2015 15:44

To chodzi o zakwas do chleba czy na żurek?

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

07.07.2015 16:09

Aaa no tak nie napisałam do czego mi ten zakwas :) do chleba oczywiście :)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

07.07.2015 17:34

ja robilam tak, ze do wyparzonego litrowego sloika w pierwszy dzien nasypalam 4 lyzki czubate maki i dodalam wody tak zeby konsystencja byla gestsza niz na ciasto nalesnikowe. Przykrylam kawalkiem recznika papierowego i zabezpieczylam gumka. Odkladasz w cieple miejsce, np na szafke nad kuchenka. Kolejne dni powtarzasz czynnosc. Zakwas po drugim dokarmieniu powinnien juz fajnie buzowac. Ale dokarmia sie tak minimum tydzien, a i taki zakwas jest jeszcze mlody, dlatego na poczatek dla pewnosci dodajesz do ciasta z jego uzyciem odrobinke drozdzy swiezych. powodzenia

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

07.07.2015 17:37

podobnie zreszta jest z zurkowym, tyle tylko ze w zurkowym musi byc zytnia dosc wysoki typ, plus przyprawy, ziele, lisc, czosnek i najlepiej jeszcze kromka chleba zytniego na zakwasie

dom-agi

Zadanych pytań: 2

07.07.2015 19:25

Mój przepis: Dzień pierwszy, godzina 20: 100 g mąki żytniej razowej (typ 2000)+100 g wody letniej + łyżka maślanki Dzień drugi: godz. 8 – mieszam zakwas godz. 20 – dodać 50 g mąki żytniej razowej+50 g letniej wody, wymieszać Dzień trzeci, godzina 20 dodać 50 g mąki żytniej razowej+50 g letniej wody, wymieszać Dzień czwarty, godzina 20 dodać 50 g mąki żytniej razowej+50 g letniej wody, wymieszać Dzień piąty, godzina 8 – wymieszać zakwas godzina 14 – zakwas gotowy do pieczenia :) Na moim się pojawiły liczne bąbelki, nawet po zamieszaniu zaraz się pojawiają, pachnie kwaskowato, ale nie octem. Mój brat stwierdził, że zapach przypomina mu drożdże.

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

08.07.2015 12:32

ja chyba nigdy nie zaczaję sprawy zakwasu,jak to utrzymywać,dokarmiać itd. :/

Anna133

Zadanych pytań: 143

10.07.2015 06:43

bardzo mądre pytanie, sama nie robiłam i tez zamierzam i jakoś mi to opornie idzie :/

Mama niejadka

Zadanych pytań: 16

11.07.2015 09:31

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/338839/zakwas-na-chleb.html Zawsze robiłam z mąki 2000 a do chleba dawałam 720 lub też pełnoziarnistą :)

Ania96

Zadanych pytań: 8

16.07.2015 19:10

na mojewypieki.com jest dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak