Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

23.01.2014 10:12

potrzebuję sprawdzony przepis na domowy zakwas na żytni chleb - proszę o konkretne proporcje oraz ile ten zakwas musi postać przed użyciem. Dziękuję! :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

23.01.2014 11:57

swój pierwszy zakwas dostałam od szwagierki. później z ciekawości zrobiłam też od podstaw, bez strachu, bo jeśli się nie uda to zawsze mam ten dojrzały. udał się ;) zrobiłam tak: Pierwszego dnia do litrowego szklanego słoika (wcześniej porządnie umytego i wyparzonego) wsypujemy 100 g mąki i wlewamy 100 g wody (używam wody przegotowanej w temperaturze pokojowej). Przykrywamy słoik gazą i obwiązujemy (ja swój słoik przykrywam nakrętką, ale nie zakręcam, tak aby był dopływ powietrza). Odstawiamy na dobę. Po upływie tego czasu (drugiego dnia) dokładamy 100 g mąki i 100 g wody, mieszamy dokładnie i ponownie odstawiamy na dobę. Trzeciego, czwartego i piątego dnia znowu dodajemy po 100g mąki i wody, mieszamy. Jednak już od 3 dnia musimy uważać aby zakwas, jeśli będzie szybko pracował, ze słoika nie uciekł. Wskazane jest mieszanie zakwasu dodatkowo po 12 godzinach od dokarmienia i za każdym razem gdy będzie się zbliżał do brzegu słoika. Piątego dnia zakwas gotowy jest już do użycia.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

23.01.2014 12:01

500 g mąki żytniej pełnoziarnistej i 500g wody. zapomniałam to wkleić na początku ;) jest wiele metod robienia zakwasu, ja zrobiłam dokładnie tak jak napisałam i się udał. robiłam go latem, gdy w mieszkaniu miałam ok 25 stopni. teraz zimą warto znaleźć mu źródło ciepła, np koło kaloryfera. @Migotko, dzięki, cieszę się, że moje chlebki się podobają :)

anemon

Zadanych pytań: 163

23.01.2014 16:25

Mysiunia odłączę się pod Twoje pytanie i skorzystam z rad Alex_M. Świetnie i bardzo dokładnie to opisałaś Alex i przekonałaś mnie, że warto spróbować.

Odpowiedzi (4)

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

23.01.2014 10:14

Jeśli możecie to wraz do przepisu na zakwas zaproponujcie jakiś dobry przepis na sam chlebek :) Do tej pory piekę tylko pszenny chlebek na drożdżach lub chałkę ale ostatnio kusi mnie na taki tradycyjny, żytni na zakwasie :)

Barbara13

Zadanych pytań: 21

23.01.2014 10:39

ja również jestem chętna na przepis na taki zakwas :)

migotka28

Zadanych pytań: 20

23.01.2014 10:46

ja tez w planach mam zabrać się na te na zakwasie, w przyszłym tygodniu może uda mi sie zdobyć makę,pod względem zakwasu nie pomoge bo nie mam doświadczenia ale polecam galerię Alex M ona ma MNÓSTWO WSPANIAŁYCH CHLEBKÓW więc przepisy juz masz a ja też śledzę wątek na temat zakwasu

migotka28

Zadanych pytań: 20

23.01.2014 10:53

jakiś czas temu znalazłam ten przepis na zakwas i chyba przygotuję według niego http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271961/zakwas-na-chleb.html

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak