Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Klausia

Zadanych pytań: 251

04.11.2013 17:43

Potrzebuję sprawdzony przepis na zakwas chlebowy :) Poratuje mnie ktoś :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

borgia

Zadanych pytań: 89

04.11.2013 20:18

Migotko naprawdę polecam. To nie mój przepis, ale wykorzystuję go także do moich własnych. Dodam, że schować go można do lodówki i przed kolejnym użyciem wrzucić standardową porcję mąki i wody i odłożyć na noc. Znów zacznie bulgotać. Co prawda w ciepły dzień zacznie po dwóch godzinach, ale ja i tak odstawiam do następnego. Alex ja też jutro wpadnę :). Bo dzisiaj padam... ;).

borgia

Zadanych pytań: 89

04.11.2013 17:57

http://www.doradcasmaku.pl/blog/2480/wpis/1518/domowy-zakwas-osmiodniowy.html - to najlepszy jaki robiłam. Zresztą mam go wciąż cały czas. A tak wygląda chleb tylko na nim: http://www.doradcasmaku.pl/blog/2480/wpis/1519/chleb-na-zakwasie.html

migotka28

Zadanych pytań: 20

04.11.2013 18:03

chyba wreszcie przyszła pora zabrac się za zakwas,kupię mąke i skorzystam z Twojego przepisu Borgia:)

Odpowiedzi (6)

mufinka79

Zadanych pytań: 303

04.11.2013 18:07

Ja zawsze robię taki: zakwas 0,5 l letniej przegotowanej wody, 6-8 łyżek mąki żytniej razowej i odstawiamy na 5 dni.

babeczka007

Zadanych pytań: 115

04.11.2013 18:07

Uniwersalny zakwas to : mąka i woda, i odstawiamy aż coś się tam zacznie dziać :)

lena57

Zadanych pytań: 10

04.11.2013 18:08

http://smakowitychleb.pl/chleb-zytni-na-zakwasie/?gclid=CMe13arPy7oCFYOS3godLj4AQw proszę tam masz wszystko

Alex_M

Zadanych pytań: 119

04.11.2013 19:33

jak już będziesz miała zakwas to zapraszam do mnie po sprawdzone przepisy na przeróżne chlebki ;)

Mniam

Zadanych pytań: 87

05.11.2013 10:11

Żeby bardziej Ci zamieszać :) ja korzystałam z tego przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271961/zakwas-na-chleb.html tylko dodawałam więcej wody i mąki nie po łyżce tylko po pół szklanki. Chciałam mieć więcej zakwasu. Przepisy są różne i myślę, że z każdego Ci wyjdzie. Trzeba tylko się trzymać pewnych zasad. Słoik musi być wyparzony, mieszamy drewnianą łyżką, jak zakwas chce wykipieć to też trzeba go przemieszać, nie wolno go zamykać szczelnie- przykrywałam go papierowym ręcznikiem i nakładałam gumkę recepturkę. Trzymamy go w ciepłym miejscu przez okres produkcji. Powinien mieć konsystencję śmietany. Później można go przenieść do lodówki jeśli nie pieczemy chleba. Też nie może być szczelnie zamknięty. Raz w tygodniu dokarmiam, czyli wyjmuję z lodówki na parę godzin aż się ogrzeje wsypuję po pół szklanki mąki i letniej wody. Odstawiam na parę godzin i widać jak bąbelkuje i rośnie. Można pobrać na chlebek. Resztę wstawić do lodówki.

Mniam

Zadanych pytań: 87

05.11.2013 10:15

Jeżeli pojawi się jakakolwiek pleśń to niestety trzeba wyrzucić zakwas. Kiedy zakwas jest jeszcze młody, czyli taki po tygodniu, chleb najlepiej upiec taki z dodatkiem drożdży.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak