Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Ewa Wojtaszko

Zadanych pytań: 79

24.10.2015 22:35

Próbowaliście czerwonego ryżu? Kupiłam i nie wiem z czym mogłabym go podać ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Franciszek

Zadanych pytań: 4

25.10.2015 00:23

nie znam takiego ryżu

Janina

Zadanych pytań: 159

24.10.2015 23:21

Nie spotkałam jeszcze takiego ryżu;)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

24.10.2015 23:38

Nie spotkałam jeszcze takiego ryży ale chętnie kupię i wypróbuję

Odpowiedzi (43)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

24.10.2015 22:42

Nie kupowałam i nie próbowałam czerwonego ryżu. Na pewno też pasuje tak jak biały długoziarnisty z sosem i z mięsem, do zupy, jako farsz do gołąbków.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

24.10.2015 22:48

Przyznaję, że nigdy go nie kupowałam, nie próbowałam a nawet nie widziałam w sklepie.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

24.10.2015 22:51

Ja jeszcze nigdy nie widziałam takiego, jeśli się cos takiego pojawi to kupie z ciekawości i wypróbuję

Ewa Wojtaszko

Zadanych pytań: 79

24.10.2015 22:54

Margol jest w B...ce kupiłam z ciekawości,wcześniej takiego nigdzie nie widziałam

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

24.10.2015 22:54

Smak i konsystencja W przeciwieństwie do neutralnego w smaku ryżu białego, ryż czerwony ma delikatny słodkawy, orzechowy, delikatny posmak. Jest od niego twardszy i bardziej sypki. Ma twardawą łupinkę i miękki środek. Jest dość kleisty. Jak długo gotować czerwony ryż? 100g czerwonego ryżu zalewamy 400ml wody i gotujemy (ja gotuję bez przykrycia) do miękkości i wyparowania wody, przez około 35-40 minut. Walory zdrowotne Czerwony ryż ma mnóstwo witamin: A, B, D, E, F i mikroelementów: cynk, magnez, żelazo. Poza tym zawiera cenne aminokwasy. Znany jest z tego, że zmniejsza cholesterol i pozytywnie wpływa na pracę serca. Zwiększa ogólną odporność organizmu. Jest bardzo popularny w Azji - Azjatki jedzą go by poprawić kondycję skóry, odżywić ją i nadać jej blasku. Zawarty w łupinie naturalny barwnik nadaje skórze promienny wygląd. Cena Ryż czerwony pakowany jest zazwyczaj po 400-500g. Koszt opakowania to około 10 zł. Zapłacimy za niego więcej niż za ryż biały, to prawda, ale warto raz na jakiś czas urozmaicić sobie nim posiłki, choćby ze względów zdrowotnych. :-) Ja polecam i na pewno będę do niego wracać.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

24.10.2015 22:57

Byłam dzisiaj w B. zawsze kupuję ten w niebieskim opakowaniu i było wiele innych,ale czerwonego nie widziałam. Chyba,że nie dostarczyli na sklep.

Renata9

Zadanych pytań: 329

24.10.2015 23:03

Tak próbowałam, mam nawet jeden przepis w swojej księdze z czerwonym ryżem.

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

25.10.2015 08:12

nie próbowałam

pestka

Zadanych pytań: 424

25.10.2015 08:16

nie próbowałam jeszcze takie ryżu

adelajda

Zadanych pytań: 234

25.10.2015 08:29

nigdy nie kupiłam takiego ryżu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak