Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zakupy i składniki- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renata9

Zadanych pytań: 329

04.12.2014 11:01

Przymierzam się do kupna oleju kokosowego. Znalazłam w internecie dwa sklepy, w jednym sklepie 1 litr tego oleju kosztuje 90 zł i jest to olej tłoczony na zimno; w drugim sklepie ta sama pojemność oleju kosztuje 50 zł, z tym że jest dopisane że jest to olej extra virgin. Moje pytanie jest, który olej wybrać ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Konczi

Zadanych pytań: 632

04.12.2014 15:47

ja wybrałabym tłoczony na zimno ....

caralajna

Zadanych pytań: 435

04.12.2014 20:19

ja kupuję w znanym serwisie aukcyjnym na literę A. 900ml za 42 zł dziś widzę go za 38zł tłoczony na zimno, jest pyszny.. także polecam

Renata9

Zadanych pytań: 329

04.12.2014 16:43

Bardzo Wam dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jednak decyduję się na ten droższy i przede wszystkim zdrowszy :-)

Odpowiedzi (11)

Renata9

Zadanych pytań: 329

04.12.2014 11:01

Różnica w cenie jest ogromna, ale potrzebuje Waszej porady. Bardzo proszę o odpowiedzi :-)

mysza75

Zadanych pytań: 96

04.12.2014 13:17

Olej tłoczony na zimno to olej nierafinowany i jest dwu krotnie droższy od oleju rafinowanego tłoczonego na ciepło.Olej rafinowany nie ma zapachu ale trafiają się też zapachowe... Nierafinowany ma zapach kokosa i bogate składniki odżywcze .Ciastka jak się piecze mają fajny aromat. Jak chcesz go wykorzystać do pielęgnacji ciała to różnicy dużej nie ma między olejami. Olej rafinowany jest oczyszczony i pozbawiony wszystkiego zanieczyszczeń i substancji pożytecznych dlatego często tez nie ma zapachu i jest tańszy

Alex_M

Zadanych pytań: 119

04.12.2014 13:49

gdy oliwa ma napisane extra vergin to znaczy, że pochodzi z pierwszego tłoczenia na zimno. nie wiem jak to jest w przypadku oleju kokosowego. jeśli podobnie, brałabym tańszy

anemon

Zadanych pytań: 163

04.12.2014 15:14

Ten droższy jest zapewne olejem nierafinowanym i to jest dobra cena, ten drugi pewnie jest rafinowany i to też jest dobra cena takiego oleju. Teraz musisz tylko sama zdecydować jaki olej jest dla Ciebie lepszy.

mysza75

Zadanych pytań: 96

04.12.2014 15:18

Reanata to zależy co dla ciebie ważniejsze cena czy jakość oleju. I tu masz odpowiedź. Tłoczony na zimno jest zdrowszy i lepszy

Renataj

Zadanych pytań: 1275

04.12.2014 21:48

Ja bym wybrała tłoczony na zimno.

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

06.12.2014 09:19

ja także wybrałabym tłoczony na zimno

Seba

Zadanych pytań: 1313

06.12.2014 09:35

polecam na zimno

Klausia

Zadanych pytań: 251

10.12.2014 11:44

Musisz poszukać na różnych stronach są różne ceny. Za nierafinowany, tłoczony na zimno płacę ok. 55zł za 1 litr. Cena taka wychodzi przy największej pojemności, tych małych nie opłaca się brać. Ja zawsze kontaktuje się ze sklepami i dopytuje czy na pewno jest nierafinowany i tłoczony na zimno.

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

21.12.2014 13:40

wydaje mi sie ze nierafinowany i extra vergin w przypadku kokosowego to to samo, byc moze kraj importu sie zmienia i dlatego taka roznica w cenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak