Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

02.08.2015 11:05

Pytanie do osob, ktore robia w domu swoje kielbasy, wedzone. Od czego to moze zalezec, ze kielbasa po uwedzeniu ma kwasny posmak. Robimy caly czas na tym samym drewnie, poprzednie kielbasy wedzone na nim byly dobre. Mieso, ktorego uzylismy to schab, boczek i filet z kurczaka. Oprocz soli i pieprzu, dalam jeszcze troche swiezego czosnku, na 5 kg miesa, okolo pol lyzeczki zmielonej gorczycy, do jednej czesci miesa dalam kminku, a do drugiej zmielone suszone peperoni i jalapenio.

Najlepsze odpowiedzi (3)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

03.08.2015 19:32

pytałam mamy to mówiła że może od moczenia mięsa była woda która nie bardzo łączy się z wędliną i także to że był kurczak (drób)może to być powodem tego że jest kwaśny posmak , gorczyca raczej wpływu nie miała podobnie jak osłonka mama zawsze do kiełbasy dodawała gorczycę a osłonki były wieprzowe najprawdopodobniej zrobił to kurczak i jeśli moczyłaś mięso w wodzie

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

02.08.2015 20:45

kiedyś robiła moja mama ale nigdy nie zdarzyło się aby była lub miała kwaśny posmak , zapytam ją może coś podpowie więcej

Renataj

Zadanych pytań: 1275

02.08.2015 21:58

Podobno drewno musi być idealnie suche i najlepiej bez kory ale jeśli już wędziłaś na tym drewnie i było wszystko ok tzn. że to chyba coś z mięsem, przyprawami lub jelitem. Z własnego doświadczenia wiem, że niekiedy nawet świeże, prosto od rolnika /i oczywiście przebadane/ mięso może być kwaskowe - od czego to zależy ? Nie wiem ale może od sposobu żywienia zwierząt. Kiedyś takie właśnie mięso kupiłam /prosto ze świniobicia, świeże/ i po zmieleniu, w trakcie przygotowywania mielonych poczułam kwaskowy posmak. Dodałam mielonej wołowiny i dobrze doprawiłam i wszystko było ok.

Odpowiedzi (3)

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

02.08.2015 23:27

Zastanowiłaby mnie świeżość mięsa na pewno. Inna sprawa to to, że zwierzęta żywiono za dużą ilością kiszonek i pozostał w mięsie taki posmak.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

03.08.2015 12:18

mieso bylo sklepowe i wygladalo na swieze, podczas doprawiania nie czulam nic niepokojacego. Drewno mam okorowane, bukowe, lezakowane przynajmnije dwa lata, wiec jest suche jak papier :( Szkoda mi tego wywalic, ale nawet jak zrobilismy z ogniska, to nie bardzo to cos zmienilo, wiec bede musiala sie z tym chyba przemeczyc. Zastanawiaja mnie jeszcze te flaki. Te dokupione w miesnym na szybko byly swiniskie, a wczesniej mielismy tylko baranie. Moze to wplynelo na smak. No i ta gorczyca mnie zastanawia jeszcze, czy to ona mogla podkwasic smak.. ?

misia53

Zadanych pytań: 339

03.08.2015 22:49

w wędzeniu nie doszukiwałabym przyczyny tylko w miesie i ewentualnie przyprawach , ja z takimi przyprawami nie robiłam więc trudno mi oceniać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak