Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

kotydoroboty

Zadanych pytań: 12

09.03.2014 11:04

Pytanie do tych co wędzą szynki np. święta - czy trudno, jak wygląda proces przygotowania mięsa i czy są jakieś przepisy na to?:)

Najlepsze odpowiedzi (3)

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

09.03.2014 12:11

wystarczy wpisać w wyszukiwarkę lub na you-tube i dowiesz się wszystkiego:)

mysza75

Zadanych pytań: 96

09.03.2014 12:51

Tutaj mam przepis na taką szyneczkę http://www.doradcasmaku.pl/przepis/280849/wiejska-szynka-wedzona-parzona.html a sam proces jest czasochłonny

Alex_M

Zadanych pytań: 119

09.03.2014 13:40

moja rodzina je takie: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/276674/szynka-wedzona-wg-tescia.html i http://www.doradcasmaku.pl/przepis/277419/schab-wedzony-wg-tescia.html

Odpowiedzi (10)

Lidzia

Zadanych pytań: 21

09.03.2014 11:06

Mięso trzeba zamarynować w solance z saletrą.

gosia561

Zadanych pytań: 1389

09.03.2014 11:26

szynkę gotuję

sylwia_sl

Zadanych pytań: 119

09.03.2014 11:50

Szynkę trzeba najpierw zapeklować, ale receptury nie znam bo tym zajmuje się mój tata :)

agnieszka131919

Zadanych pytań: 2

09.03.2014 12:00

najpierw marynuję, potem wędzę a na końcu gotuję na małym ogniu tyle godzin ile waży ta szynka np jeżeli waży 1 kg to gotuję 1 godzinę

migotka28

Zadanych pytań: 20

09.03.2014 12:01

to nie jest nic trudnego, my mam w planach robic w tym roku bo juz dawno nie robiliśmy wystarczy tyklko sól i saletra spożywacza i woda w tej marynacie pekluje się mięso, my robimy tak amatorosko jak nauczyła nas mama mojego męża,mięso wrzuca się na dwa tygodnie do tej solanki jeśli mięso puszcza dużo krwi w międzyczasie trzeba wymienić ta wodę ze dwa lub więcej razy żeby sie nie popsuło,saletry daje się chyba jeśli dobrze pamiętam coś ok 1-1,5 g na kg mięsa ale to pisze na opakowaniu a soli w wodzie rozpuszzamy tyle aby ziemniak pływał po wierzchu, solanki musi byc tyle aby dobrze opływała mięso u nas zawyczaj jest tego sporo bo jak sie wędzi to nie jedną czyneczke tylko szynki z całego prosiaka,po dwóch tygodniach moczenia wyciąga sie szyneczki osusza,pakuje w siatki lub obwiązuje sznurkiem i wędzi,wystudzone można zamrozić, taką uwędzona szyneczkę parzy się w zależności od wielkośći średnio ok szynka 1 kg -1 godzinkę, tak to wygląda i my tak robimy według rad mojej teśiowej

Lis

Zadanych pytań: 56

09.03.2014 12:30

U nas w domu robi się tak samo jak opisała to migotka28, a najlepiej wędzić na drewnie olchowym ale jakimś owocowym np. z jabłoni. Wędzić można nawet w beczce - http://www.youtube.com/watch?v=bWoWPpJkX3Q

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

09.03.2014 12:34

proces wedzenia jest prosty wędze zawsze na wisni najpierw marynuje ok 5 dni postem wedze ok 5 godz

Ginger125

Zadanych pytań: 3

09.03.2014 13:57

ja nieprzerabiam calego swiniaczka,ale tylko polowke,szynke lubie gotowana,najpierw wkladam w siatki,potem do solanki,sol peklowa kupisz w sklepie,na min.24h w chlodne miejsce,po tym czasie wyjmuje i gotuje na malym ogniu dodaje rowniez tu przyprawy tj ziele ang.lisc laur.pieprz ziarnisty

migotka28

Zadanych pytań: 20

09.03.2014 14:31

my nie mamy wędzarni i właśnie wędzimy na beczce jak podała Lis

Kasia36

Zadanych pytań: 463

09.03.2014 21:58

mięso najpierw musi poleżeć w wodzie z solą, widziałam jak rzeźnik coś wstrzykiwał w mięso ono wtedy powiększało swoją objętość, a później wędzenie u nas czasami mięso leżało 2 dni w zimnym pomieszczeniu w wodzie, my też nie mamy wędzarni ale beczkę mamy, haczyki do wędzenia, coś do przykrycia my używamy blachy, kije z drewna aby zawiesić haczyki, a palenisko pod spodem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak