Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

17.10.2013 09:39

Robiąc ciastka pierniczki- takie do ozdabiania i zawieszania na choince- dodajecie jakiś spulchniacz do ciasta? Ja mam przepis żeby dodać podaż, ale nie mam pojęcia jak to przetłumaczyć na niemiecki i czy znajdę coś takiego na tej mojej wiosce.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

17.10.2013 10:33

Potaż (potage) to francuska nazwa węglanu potasu (E 501), która pojawiała się, jako spulchniacz, w starych przepisach. Działa jak znana wszystkim soda oczyszczona (wodorowęglan sodu) - pod wpływem kwasu przechodzi proces chemiczny i wytwarza dwutlenek węgla, który powoduje spulchnienie ciasta. Idealnie można go zastąpić właśnie sodą kuchenną.

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

17.10.2013 11:07

Ja dodaję sodę

Margo1

Zadanych pytań: 2141

17.10.2013 09:45

proszek do pieczenia tylko ,jeśli nie posadam to soda wtedy idzie w ruch .

Odpowiedzi (23)

berys18

Zadanych pytań: 1434

17.10.2013 09:42

ja dodaję sodę, ale nie wiem co to jest podaż

2milutka

Zadanych pytań: 134

17.10.2013 09:43

ja daję sodę lub proszek do pieczenia.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

17.10.2013 09:47

potaż sorki literówka

Ola1984

Zadanych pytań: 295

17.10.2013 09:48

Ja dodaję sodę, robię takie od lat: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/264999/pierniczki-lukrowane.html

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

17.10.2013 09:51

to jest środek spulchniający ciasta ciężkie, np piernikowe

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

17.10.2013 09:52

nie lubię sody w ciastach, mam akurat w domu ale niechętnie do niej podchodzę, ale wygląda na to że będę musiała się z nią przeprosić

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

17.10.2013 09:53

Ja do pierników zawsze dodaję sodę

Janina

Zadanych pytań: 159

17.10.2013 09:57

Zawsze do pierników dodaję sodę oczyszczoną;)

berys18

Zadanych pytań: 1434

17.10.2013 10:02

na niemiecki potaż przetłumaczyło mi Pottasche

dodi

Zadanych pytań: 256

17.10.2013 10:20

ja również dodaje sodę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak